Tour | 'Het Beest' van Armstrong! Alles wat je moet weten over etappe 14: Annemasse-Morzine

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De Alpen zijn daar! De eerste negentig kilometer verloopt nog zonder hoge bergtoppen, maar de Col de Saxel (4 kilometer aan 4,7 procent), Col de Cou (7,1 kilometer aan 7,5 procent) en Col du Feu (6,1 kilometer aan 7,7 procent) zijn een zekerheid op spektakel.

De kans dat de vluchters de eerste dag in de Alpen de ruimte krijgen, is aanwezig. De beginfase is voor goede klimmers zonder klassementsambities Michael Woods en Rui Costa ideaal terrein om een gat te slaan met het peloton en de minder klimmende aanvallers.

Al mag duidelijk zijn dat de veertiende etappe te zwaar zal zijn voor het gros van de renners. Ook als aanvallers de ruimte krijgen, is er slechts een beperkt aantal renners dat kan winnen.

De Col de la Ramaz (14,1 kilometer aan 6,9 procent) is nog een opwarmer, maar op zo’n 25 kilometer van de meet ligt de zwaarste klim van de dag: de Col du Joux Plane (11,7 kilometer aan 8,5 procent). Vooral de tweede helft van de Joux Plane is loodzwaar. Na het passeren van de top volgt nog een plateau en uiteindelijk een afdaling van zo’n tien kilometer naar Morzine.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel Joux Plane en afdaling naar Morzine

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.18 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.51 uur binnen.

Wielerhistorie

Officieel zijn de eindoverwinningen van Lance Armstrong weliswaar uit de boeken genomen, maar de geschiedenis kun je uiteraard niet helemaal uitgummen. Officieus blijft de Texaan dan ook de winnaar van de Tours de France tussen 1999 en 2005.

Armstrong won over het algemeen met een ongekende overmacht. Nooit liet hij een steek vallen. Op die ene dag in 2000 na. De zestiende etappe tussen Courchevel en Morzine werd een martelgang voor Armstrong. En dan vooral de beklimming van de Col de Joux Plane. “Dit was zonder twijfel mijn ergste dag op de fiets”, vertelde hij na afloop. “Ik had de Tour kunnen verliezen. The guy almost killed me.” Met de ‘guy’ bedoelde Armstrong de Col de Joux Plane.

Tot die etappe had Armstrong geen enkele zwakte getoond en lag hij meer dan zeven minuten voor op zijn grootste concurrent Jan Ullrich. In de beginfase van de Col de Joux Plane wist hij de Duitser wederom te lossen, maar Ullrich kwam al snel terug op Armstrong.

Sterker nog, hij liet de alleenheerser van die Tour de France plots staan. Armstrong verloor in korte tijd meer dan een minuut, maar hield de schade al met al toch beperkt. Wat ook meespeelde is dat Ullrich niet zijn allerbeste dag had, want het was Richard Virenque die op de dag dat het bastion Armstrong haarscheurtjes vertoonde met de dagzege aan de haal ging. De Joux Plane is een col met geschiedenis in de Tour.

Trivia

In de zomer finisht de Tour de France er met regelmaat, maar in de wintermaanden is Morzine een levendige wintersportplek. Het maakt onderdeel uit van het gebied Portes du Soleil. Morzine werd groot toen in 1925 Le Grand Hotel haar deuren opende en daarmee het toerisme op gang kwam.

Morzine staat bekend als een wintersportplaats voor gezinnen. Het is heel toegankelijk voor beginners of wintersporters die de sport minder goed onder de knie hebben. Het stadje is ook geliefd bij mountainbikers.

Tour de France
  • Beeld: ASO