Tour | Loodzwaar! Alles wat je moet weten over etappe 17: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Nee, na vier zware etappes is het nog niet gedaan met het spektakel. De renners hebben twee dagen eerder weliswaar genoten van een welverdiende rustdag, maar voor de meeste renners zal het tijdens de zeventiende rit lijken of die rustdag er nooit is geweest.

De etappe van Saint-Gervais Mont Blanc naar Courchevel zou je gerust de koninginnenrit van deze Tour de France mogen noemen. “Deze etappe wordt een geweldige uitdaging”, aldus koersdirecteur Christian Prudhomme. “Met meer dan vijfduizend hoogtemeters die de renners krijgen te verwerken.”

De dag begint met de Col des Saisies (13,5 kilometer aan 5,2 procent) en vervolgens wacht de Cormet de Roselend (20,3 kilometer aan 6,1 procent).

Het is allemaal voorspel. Op de Côte de Longefoy (6,7 kilometer aan 7,5 procent) zal het tempo al een beetje de hoogte ingaan, maar de ontknoping wacht op de Col de la Loze (28,6 kilometer aan 6 procent). Al geven de lengte en het stijgingspercentage een ietwat vertekenend beeld, want het is een tweetrapsraket waarvan het tweede deel 10,2 kilometer lang is aan liefst 8,5 procent.

Het zwaarste stuk loopt omhoog aan liefst 24 procent. De finish is niet op de top getrokken, want er wacht nog een afdaling van zes kilometer. De finish ligt vervolgens op een klein hupje in Courchevel. Een hupje van een kilometer aan 7,7 procent met de steilste stukken aan achttien procent. Ideaal voor Tadej Pogačar.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de Col de la Loze plus aankomst

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. Volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 17.03 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 17.44 uur.

Wielerhistorie

“De klimmers zullen ervan smullen. Beeld je in: het is drie of vier keer de Muur van Hoei”, vertelde Christian Prudhomme voorafgaand aan de Tour de France 2020. De quote ging over de Col de la Loze. Speciaal voor de koers werd een geasfalteerde weg aangelegd op de Col de la Loze, zodat de klim zou kunnen uitgroeien tot een klassieker in de Tour de France.

Koersorganisatie ASO slaagde in die opzet, want op de steile flanken van de Col de la Loze ontvouwde zich een heerlijke strijd tussen de beste klimmers. Miguel Ángel López won de etappe, terwijl Primož Roglič de Tour de France in de plooi leek te leggen door Tadej Pogačar bergop te lossen.

Met de nadruk op leek. Het is dan ook geen verrassing dat de Col de la Loze drie jaar later alweer is opgenomen op de route van de Tour de France. De klim heeft alles om uit te groeien tot een klassieker. In de Vuelta a España heeft de ASO - de Vuelta is ook in handen van de ASO - gezien dat steile beklimmingen het goed doen bij het grote publiek. En steil is het op de Col de la Loze, die stukken van 24 procent (!) kent.

Daarmee moet het de Franse equivalent van de Alto de El Angliru worden. De aanleg van een weg op de Col de la Loze is onderdeel van een groter project om het wielertoerisme in de regio te vergroten. Daar zal een tweede passage van de Tour de France ongetwijfeld bij helpen.

Trivia

Het peloton is aanbeland in de Savoie-regio. Een fijne streek voor de kaasliefhebber. Vijf kazen uit deze regio hebben het AOP-label gekregen. Dat houdt in dat het streekproduct beschermd is tegen namaak. De Abondance, Tome des Bauges, Reblochon, Beaufort en Chevrotin zijn de vijf bekendste kazen van deze streek.

De Reblochon is een kaas die vaak gebruikt wordt in het gerecht Tartiflette, een ovenschotel uit de Savoie met aardappel, spek, kaas en ui. Het gerecht ontstond in de jaren 70 of 80 in de Franse Alpen. Het is mogelijk zelfs ontwikkeld om de verkoop van Reblochon te stimuleren. Tartiflette is ook in Nederland een bekend gerecht.

Tour de France
  • Beeld: ASO