Kwiatkowski wint op Grand Colombier, Pogacar deelt tikje uit aan Vingegaard

Michal Kwiatkowski heeft op de Franse nationale feestdag de bergetappe naar Grand Colombier op zijn naam geschreven.

Tour de France 2023 - stage 13

Vandaag kreeg het peloton de eerste van vier zware bergritten in de Jura en de Franse Alpen voorgeschoteld, al was de etappe nog niet super lastig. Na een vlakke aanloop moesten de renners na 80 kilometer een klimmetje over dat niet gecategoriseerd is. De finish daarentegen lag bovenop de Grand Colombier (17.8 km, 7%), die buitencategorie is.

Na 30 kilometer kozen 19 renners voor een avontuur in de vroege vlucht. In tegenstelling tot gisteren reden de mannen van Jumbo-Visma wat in de achtergrond. UAE Team Emirates nam het peloton op sleeptouw. Voor Caleb Ewan ging het te snel. De Australische sprinter verliet de Tour.

Grand Colombier

Aan de voet van de Grand Colombier bleven nog 16 vluchters over. Ze reden vier minuten voor het peloton uit. Na enkele minuutjes klimmen spatte de kopgroep al uiteen. De Fransman Quentin Pacher (Groupama-FDJ) liet zijn medevluchters achter. In het peloton moest Wout van Aert en Wilco Kelderman bergop al snel lossen.

Maxim Van Gils, James Shaw en Harold Tejada gingen op en over Pacher. Uit het niets dook plots Michal Kwiatkowski vooraan op. De Pool had duidelijk superbenen en ging er in z'n ééntje vandoor. Op 9 kilometer van de top bedroeg zijn voorsprong al 36 seconden. Met nog 5 kilometer te gaan volgden Van Gils, Shaw en Tejada al op één minuut.

De klassementsmannen hadden er vandaag niet veel zin in. Op 2 kilometer van de top schudde Adam Yates even aan de boom, zonder veel schade te veroorzaken.

Kwiatkowski bereikte als eerste de top en wint zo op zijn 33e zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk. Maxim Van Gils finishte tweede. In de slotkilometer kregen we dan toch nog een demarrage van Tadej Pogacar. Jonas Vingegaard kon niet volgen, maar verloor slechts 8 seconden. Uitslag, klassementen en beelden vindt u hieronder terug.

Morgen trekken de renners naar de Alpen. De 14e etappe voert van Annemasse naar het skioord Morzine. De finish ligt na de (gevaarlijke) afdaling van Col de Joux Plane (11.5 kilometer, 8.7%).

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023