πŸŽ₯ Adam Hansen filmt gevaarlijke afdaling van 14e etappe richting finish in Morzine

De eerste Alpenrit kent een gevaarlijke finale, maar Tourorganisator ASO heeft enkele maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen.

Zaterdag trekt het peloton eindelijk naar de Alpen en ze krijgen meteen een loodzware bergetappe voorgeschoteld. Op het menu staan drie loodzware beklimmingen van eerste categorie. Slotklim Col de Joux Plane is met een lengte van 11.7 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 8.5% buiten categorie.

Wat de renners echter vooral zorgen baart, is de afdaling van de slotklim richting aankomst in het skioord Morzine. Die duikvlucht is grillig en steil en bevat enkele 180-graden bochten.

Veiligheidsmaatregelen

Naar aanleiding van het tragische overlijden van Gino Mäder, besloot Adam Hansen, voorzitter van de rennersvakbond, samen te zitten met de UCI en Tourorganisator ASO, om te overleggen of die finish niet veiliger kan.

Het parkoers werd niet gewijzigd, maar er worden wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo moeten audiosignalen de renners waarschuwen voor een gevaarlijke bocht. Op de gevaarlijkste plekken komen hekken met matrassen en de weg werd opnieuw geasfalteerd.

Hansen heeft de afdaling van de klim ook zelf verkend en bezorgde de beelden aan de renners. Die weten nu waar ze zich kunnen aan verwachten. U kan de video hieronder bekijken.

Morzine is al vaak aankomstplaats geweest in de Ronde van Frankrijk. De laatste keer was in 2016. Ion Izagirre won toen, voor Jarlinson Pantano en meesterdaler Vincenzo Nibali.

Tour de France
  • Foto: YouTube/Adam Hansen