Van Aert hekelt gevaarlijke toestanden in afdaling Grand Colombier: 'Ben blij dat ik nog leef'

Na de 13e etappe in de Tour moesten de renners, samen met een massa toeschouwers, de Grand Colombier terug afdalen richting teambussen.

Tour de France 2023 - stage 11

Daags voor het drieluik in de Alpen, kreeg het peloton in de Ronde van Frankrijk een opwarmertje in de Jura voorgeschoteld. De finish lag bovenop Grand Colombier. Op de top was er geen plaats voor de teambussen, dus moesten de renners na afloop die lange en steile klim ook terug afdalen.

Langs de flanken stond echter een massa uitzinnige fans en die moesten uiteraard ook terug naar beneden. De renners moesten zich op die manier manoeuvreren tussen die vele toeschouwers, die niet echt plaats wilden maken. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties.

"Ik ben blij dat ik nog leef", vertelde Van Aert aan NOS nadat hij heelhuids beneden raakte. "Als er een paar duizend man op die berg staat en je moet met de fiets terug naar beneden, is dat niet altijd veilig. Daar mag wel iets aan gedaan worden."

Fluitje

"Het probleem is dat al die mensen tegelijk naar beneden willen en dan hebben ze niet altijd oog voor de renners die ook naar beneden moeten. We zijn enkel gewapend met een fluitje. Gelukkig kregen we hulp van een politieagent op de moto ons naar beneden begeleidde. Dat was veel veiliger."

Ook Van Baarle was niet te spreken over de gevaarlijke afdaling. Hij had maar liefst 32 minuten nodig om beneden te geraken. "Dat was niet leuk", zei hij aan NU. "Het is natuurlijk nationale feestdag voor de Fransen en mensen hadden toch een bakje op. Daardoor hielden ze niet echt rekening met het feit dat wij terug naar de bussen moeten."

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023