Mathieu Heijboer: 'Vingegaard kan op hoogte dezelfde wattages blijven ontwikkelen'

De rit van vandaag over de Joux Plane gaat niet boven de tweeduizend meter, maar de zeventiende etappe gaat dat wel ruimschoots.

Tour de France 2023 - stage 13

En fietsen boven de tweeduizend meter is altijd anders dan op zeeniveau. Er is minder zuurstof, waardoor je eerder in je reserves moet tasten en je over het algemeen net iets minder vermogen kunt trappen. Toch zijn er renners die er goed mee omgaan. Een de renners bij Jumbo-Visma die makkelijk met hoogte omgaan, is Sepp Kuss. Mathieu Heijboer legt in de Wieler Revue-Tourspecial uit.

Kuss is geboren in Durango, Colorado. Gelegen op bijna tweeduizend meter hoogte. Hij is dus gewend aan leven op hoogte en past zich op een hoogtestage dan ook razendsnel aan. “Het is niet voor niets dat Sepp komt bovendrijven in bergetappes van boven de tweeduizend meter."

Hoogtestages

Al zegt dat uiteindelijk zeker niet alles, verzekert Heijboer. "Denemarken is zo plat als een dubbeltje en Vingegaard gaat ook makkelijk om met hoogte. Atleten die op zeeniveau geboren zijn, kunnen net zo goed die fysiologische kwaliteiten hebben. Jonas kan op hoogte dezelfde wattages blijven ontwikkelen."

"Doordat het hele peloton een hoogtestage belegt voorafgaand aan een grote ronde, zijn Sepp maar ook Colombianen hun voordeel enigszins kwijt. Alleen duurt een trainingseffect op hoogte niet eeuwig en hebben jongens uit Colombia dat effect langer. Ze hebben nog steeds een voordeel, maar in de grootste koersen is dat voordeel kleiner geworden."

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023