CEO Lotto Dstny snoeihard voor Ewan: 'Hij had op alles kritiek en heeft geen respect voor ploegmakkers'

Stéphane Heulot is erg teleurgesteld in Caleb Ewan. De Australische sprinter en kopman van lotto Dstny gaf er halfweg de Tour de brui aan.

Tour de France 2023 - stage 02

Voor het derde jaar op rij eindigt de Ronde van Frankrijk voor Caleb Ewan in mineur. De Australische topsprinter verkeerde nochtans in goede vorm en finishte in de eerste week al eens tweede en derde. Maar in de etappe naar Grand Colombier hield hij het halverwege voor bekeken. Als een dief in de nacht verdween Ewan in de auto naar huis.

Stéphane Heulot, sinds deze winter de nieuwe grote baas bij Lotto Dstny, is erg ontgoocheld in Ewan. En dan vooral over de manier waarop hij de handdoek gooide. De hele ploeg was rond hem gebouwd en zijn ploegmakkers reden de afgelopen dagen de longen uit hun lijf om hem door de bergen te sleurden om de tijdslimiet te halen.

"Zo stap je niet uit de Tour", vertelt Heulot in gesprek met Het Nieuwsblad. "Hij heeft gewoon het hoofd laten hangen. Een echte kampioen tilt zijn ploeg op, hij doet dat niet."

Geen motivatie

Heulot zegt dat de sprint van Ewan beneden alle peil is, maar dat heeft niets met zijn conditie te maken. "Hij was totaal niet meer gemotiveerd. We hebben Jasper De Buyst, Frederik Frison en Florian Vermeersch op hem laten wachten. Vooral voor Jasper was dat verschrikkelijk zwaar. Hij heeft alles gegeven en dan zie je Caleb een dag later weer lossen... Dan heb je totaal geen respect voor je ploegmaats."

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023

Het boterde overigens al een tijdje niet meer tussen Ewan en zowat de hele ploeg. "Caleb had op alles en iedereen kritiek", zegt Heulot. "Op de ploeg, op zijn ploegmaats, op de staf, op de sportieve directie, het hield niet op. Hij vond elke keer weer dat hij niet genoeg steun kreeg. Zelfs Van Gils moest in zijn dienst rijden. Ik heb hem gezegd dat het belachelijk is."

Toekomst

Dat het ooit nog goedkomt tussen Ewan en zijn team, lijkt onwaarschijnlijk. Bovendien hebben ze met Arnaud De Lie al een nieuw jong sprinttalent in hun rangen. Het contract van Ewan loopt wel nog tot 2024. "We gaan de situatie nu even laten rusten. Ik heb Caleb daarom ook bewust niet gesproken. Te veel emoties. Maar hier zal zeker nog over gepraat worden", aldus Stéphane Heulot.

Tour de France
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023