Carlos Rodriguez schrijft eerste Alpenrit op zijn naam, Pogacar kan Vingegaard niet lossen op slotklim

Carlos Rodriguez is de verrassende winnaar van de eerste Alpenrit. Hij versnelde in sz afdaling richting finish in Morzine.

Tour de France 2023 - stage 14

Dit weekend trekt het Tourpeloton door de Franse Alpen. Vandaag moesten de renners drie beklimmingen van eerste categorie en de beestachtige Col de Joux Plane (11.7 km, 8.5%) over. Op de top van de slotklim volgde nog een gevaarlijke afdaling richting aankomst in Morzine.

Al heel vroeg in de wedstrijd werd het peloton opgeschrikt door een grote valpartij. De koers werd zelfs 20 minuten geneutraliseerd. Olie op het wegdek zou de oorzaak zijn. Louis Meintjes, Esteban Chaves en Antonio Pedrero waren de grootste slachtoffers en moesten opgeven. Even later kwam ook Romain Bardet ten val. De Franse klimmer verliet eveneens de Tour.

Op de eerste col van de dag, kozen 21 renners voor de vroege vlucht. De mannen van Jumbo-Visma legden in het peloton echter een straks tempo op, waardoor de vroege vluchters nooit veel ruimte kregen. Op de volgende klimmetjes werden ze één voor één ingerekend. Op de voorlaatste klim (Col de la Ramaz) werd Giulio Ciccone als laatste vluchter bij de lurven gegrepen.

De renners van Jumbo-Visma waren duidelijk iets van plan. De geel-zwarte brigade bleef maar hard op kop rijden. Achteraan stond de deur open en moesten Egan Bernal en Tom Pidcock lossen.

Col de Joux Plane

Met 16 renners trokken ze naar de voet van de loodzware slotklim, maar door het verschroeiende tempo van Wout van Aert moest de ene na de andere klimmer lossen. Op vijf kilometer van de top bleven enkel nog Pogacar, Vingegaard, Kuss, A. Yates, Rodriguez en Hindley over.

Plots gaf Pogacar het signaal aan ploegmakker Yates om aan kop te gaan rijden. Enkel Pogacar zelf en Vingegaard konden volgen. Op 3,5 kilometer van de top trok de Sloveen ten aanval. Vingegaard loste, maar kraakte niet helemaal en kon op anderhalve kilometer van de top weer aansluiten.

Op 500 meter van de top probeerde Pogacar het andermaal, maar een te dicht rijdende motor neutraliseerde de aanval van de Sloveen. Vingegaard won het sprintje om de boniseconden, waarna Pogacar zich meteen naar beneden gooide in de gevaarlijke afdaling richting finish.

Afdaling

Ook Rodriguez en A. Yates gooiden zich als een steen naar beneden en kwamen aansluiten bij de gele en witte trui. Rodriguez had niet veel schrik om te dalen en liet zijn drie kompanen achter. Pogacar, Vingegaard en Yates namen geen risico.

Carlos Rodriguez bleef ook op de laatste vlakke strook in Morzine voorop. De 22-jarige Spanjaard boekt zo de grootste zege uit zijn carrière. Pogacar won het sprintje tegen Vingegaard om de tweede plek.

In het algemene klassement is Vingegaard een seconde verder uitgelopen op Pogacar. Het verschil bedraagt nu 10 seconden. De Deen is ook de nieuwe leider in het bergklassement. Morgen staat opnieuw een zware bergetappe op het programma. De renners moeten vijf zware cols over. De finish ligt bovenop Saint-Gervais Mont-Blanc (7.7 km, 7%).