Fotograaf Bernard Papon doet zijn verhaal na hinderen Pogacar: 'We bevonden ons in een delicate situatie'

De fotograaf die Tadej Pogacar hinderde op Col de Joux Plane, slaat mea culpa en legt uit waarom hij niet aan de kant kon gaan.

Met uitzondering van de selfienemende fan, wist het publiek zich vandaag te gedragen tijdens de 15e etappe in de Ronde van Frankrijk. Dat was gisteren tijdens de bergrit naar Morzine wel anders. Op de flanken van Col de Joux Plane stond een massa uitzinnige fans de renners aan te moedigen en dat zorgde voor ongeziene taferelen.

Op een bepaald moment stond er zoveel volk bijeen gepakt, dat de motards niet meer konden versnellen toen Tadej Pogacar in de slotkilometer demarreerde. De Sloveen moest de benen weer stilhouden en verloor op de top ook nog eens de boniseconden aan Jonas Vingegaard.

Zowel de toeschouwers als de motards kregen na afloop van de etappe bakken kritiek over zich heen. De één duidt de fans als schuldige aan. De ander legt de fout dan weer bij de motoren die veel te dicht rijden. Ook Tourorganisator ASO werd niet gespaard van kritiek.

Boete en schorsing

De twee motoren, een cameraman en een fotograaf, kregen een boete van 500 Zwitserse frank opgelegd en mochten vandaag een dagje vrijaf nemen. De man die Pogacar hinderde was Bernard Papon, fotograaf bij L'équipe.

"Toen ik zag dat Pogacar demarreerde, zei ik dat tegen mijn piloot maar die antwoordde dat hij gewoon niet kon inhalen", klinkt zijn uitleg. (Lees verder onder de tweet)

Delicate situatie

"We bevonden ons in een delicate situatie. Het publiek stond zo dicht dat we een keuze moesten maken: de inspanning van de renner afbreken of het publiek inrijden en mensen verwonden."

Toch geeft Papon toe dat hij in de fout ging. "Ik ga het onverdedigbare niet verdedigen: we zouden ons niet in dit soort situaties mogen bevinden. We hadden ons al eerder uit de voeten moeten maken. De volgende keer neem ik geen foto en vraag ik om de moto sneller te laten rijden. We hebben een fout gemaakt. Het spijt me heel erg voor Tadej Pogacar, en voor de koers", aldus Bernard Papon.

Tour de France
  • Foto: Twitter/Eurosport Nederland