Achter de schermen bij de meest bizarre job in de Tour: 'Les effaceurs'

'Les effaceurs' gaan tijdens elke Touretappe al vroeg op pad om alle ongepaste tekeningen en boodschappen te overschilderen met een laagje verf.

De Ronde van Frankrijk is het grootste wielerevenement ter wereld. Fans van over de hele aardbol volgen drie weken lang het hele gebeuren vol enthousiasme vanuit hun zetel. Vanwege het grote aantal kijkcijfers is het dan ook belangrijk dat de wegen proper gehouden worden.

Daar zorgt de schoonmaakploeg van de Tour voor. Elke etappe rijden ze met een witte bestelwagen en een lading witte verf voor het peloton uit, met maar één taak: alles wat op tv niet mag gezien worden, wissen ze uit door middel van een laagje witte verf. Dat kan gaan van ongepaste tekeningen tot politieke boodschappen.

Het peloton zit hen echter op de hielen, dus ze moeten efficiënt te werk gaan. Als er niet genoeg tijd is om de hele tekening te overschilderen omdat die bijvoorbeeld te groot is, gebruiken ze hun creativiteit en maken ze er een andere tekening van.

Onderstaande YouTube-video neemt u mee op pad met 'Les effaceurs' tijdens de Tour van 2019. Hun 'corebusiness' betreft het uitwissen van het mannelijk geslachtsdeel. Daar maken ze bijvoorbeeld een vlinder of uil van. Vooral in de bergen hebben ze het erg druk. "Ik heb er al 4 over een afstand van 5 kilometer", zegt één van de wissers op de Tourmalet.

Tour de France
  • Foto: YouTube/Paul Taquet