Wout van Aert: 'Ik kijk een beetje met gemengde gevoelens naar mijn Tour'

Wout van Aert is niet zijn beste Tour aan het rijden en heeft het mentaal moeilijk met het feit dat zijn familie deze keer thuis blijft.

Tour de France 2023 - stage 14

Na twee weken in de Ronde van Frankrijk staat de zegeteller van Wout van Aert nog steeds op 0. Tijdens zijn vier eerdere deelnames wist hij telkens minstens één etappe te winnen. Dit jaar wil het maar niet lukken, al was hij er wel een paar keer dichtbij.

"Ik heb al regelmatig steun en vrijheid gekregen om voor de ritzege te gaan", zegt Van Aert in een openhartig interview met Het Laatste Nieuws. "Daarom kijk ik voorlopig een beetje met gemengde gevoelens naar mijn Tour. Ik ben heel blij over hoe ik in die eerste twee weken gereden heb. Ik was bijna overal op de afspraak. Alleen lukt het niet om te winnen. En dat is toch waarvoor ik naar hier ben gekomen."

Zwangere echtgenote

Dat hij net tekort schiet, heeft misschien wel te maken met het feit dat zijn familie voor het eerst in vijf jaar niet meereist. Echtgenote Sarah De Bie is namelijk hoogzwanger en zit thuis met zoontje Georges. "Op dat vlak is het wel mijn moeilijkste Tour tot dusver."

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022

"Het is niet simpel om het hoofd er altijd bij te houden. Ik heb ook nog geen bezoek gehad in deze koers, wat ik niet gewend ben. Ik heb altijd graag mijn familie in de buurt, maar nu is het belangrijk voor hen om thuis te zijn."

Gekke fans

Van Aert kan in deze Tour wel rekenen op de steun van veel uitzinnige fans. Alleen slagen die er, vooral in de bergen, niet altijd in om zich te gedragen. "Het wordt steeds gekker en ik heb het gevoel dat er in deze Tour nog een laag bovenop is gekomen. Deze koers is zo groot dat er veel mensen langs de kant staan die er gewoon bij willen zijn, maar eigenlijk niet weten wat ze aan het doen zijn. Dan krijg je gevaarlijke toestanden."

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

Lance Armstrong

Tot slot kreeg Van Aert lof van Lance Armstrong. De Amerikaan noemde hem nog maar eens 'de beste renner ter wereld'. "Ik ga hem niet tegenspreken", zegt Van Aert. "Het is heel leuk om zo’n compliment te krijgen van iemand die alles heeft meegemaakt."

"Maar ik hou de voetjes op de grond en voel ook wel dat er in het peloton veel renners zijn die me pijn kunnen doen. Dus ik zal in het midden laten of dat echt waar is", aldus Wout van Aert.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 202c