Julian Alaphilippe: 'De voorbije twee weken waren zeer intens en moeilijk'

Julian Alaphilippe komt er niet aan te pas in de Ronde van Frankrijk, maar kan gelukkig wel rekenen op de steun van de vele fans langs de weg.

Tour de France 2023 - stage 15

Na een teleurstellend voorjaar, wil het ook in de Ronde van Frankrijk niet lukken voor Julian Alaphilippe. Aan motivatie ontbreekt het echter niet. De Fransman gaat bijna dagelijks in de aanval, maar moet telkens al vroeg lossen. Van zijn oude flitsen zien we voorlopig niet veel.

"De twee voorbije weken zijn intens en zeer moeilijk geweest”, vertelt Alaphilippe in een openhartig interview met de Franse sportkrant L'équipe. “Door de Tour vorig jaar niet gereden te hebben was ik bijna vergeten hoe verschrikkelijk deze wedstrijd is, hoe groot de stress is. Het tempo ligt zo hoog, de tweestrijd tussen Pogacar en Vingegaard maakt de koers nog harder."

Alaphilippe denkt dat het zijn winstkansen hypothekeert. "Sommige etappes die voorbestemd waren voor vluchters, zijn dat nu niet omdat, vooral Jumbo-Visma, zo hard rijdt dat voorop blijven onmogelijk wordt."

Conditie

Maar met de vormpeil zit het dus ook niet goed. "Dit is de Tour waarin ik het meeste heb afgezien, simpelweg omdat mijn conditie niet optimaal is. Ik dacht dat de twee etappes in het Baskenland mij als gegoten lagen, maar ik voelde meteen dat het onmogelijk was om mee te doen voor de ritzeges."

"Wat mij wel troost, is dat ik ondanks al het lijden voel dat ik elke dag beter word. Vroeg of laat zal dat beloond worden, ook al is het niet in deze Tour."

Fans langs de weg

Gelukkig blijft de Franse chouchou wel de publiekslieveling van de Fransen. Tijdens de koers kan hij rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de vele fans langs het parkoers. "Door voorop te rijden, heb ik al onvergetelijke momenten mogen beleven met het publiek. Ik zou iedereen langs de kant van de weg persoonlijk willen bedanken, het publiek is werkelijk ongelooflijk voor mij. De mensen zijn mij niet vergeten en dat is hartverwarmend."

Enkele dagen geleden bracht hij zelfs een jonge fan aan het huilen. "Aan het hotel stond er een vader met zijn zoontje te wachten. Zij hadden vijf uur in de wagen gewacht om mij te zien. Toen ik het kind een schouderklopje gaf, begon hij meteen te huilen", aldus Julian Alaphilippe.

Tour de France
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023