Vingegaard zet Tour naar zijn hand met indrukwekkende tijdritzege, Pogacar ruim anderhalve minuut trager

Het secondespel is voorbij. Jonas Vingegaard knalde naar de ritzege in de tijdrit en was 1'38" sneller dan Tadej Pogacar.

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

Vandaag werd in de Haute-Savoie de enige tijdrit in de Ronde van Frankrijk gereden. Op het menu stonden 22,4 kilometers en een slotklim van 6,3 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%.

De Franse tijdritspecialist Rémi Cavagna zette een eerste richttijd neer. Aan de finish in Combloux klokte hij af op 35'42", goed voor een gemiddelde snelheid van 37,6 km/h. Cavagna zat lange tijd in de hot seat, tot hij plaats moest maken voor Wout van Aert. De Belgische tijdritkampioen deed 15 seconden beter.

De klassementsmannen moesten echter nog aan hun race tegen de klok beginnen, en die reden nog wat sneller. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard deden op het eerste klimmetje al beter dan Van Aert. Vooral Vingegaard kende een kanonstart. De geletruidrager was op het eerste tussenpunt maar liefst 16 seconden sneller dan zijn Sloveense rivaal!

Aan de voet van de slotklim verdubbelde Vingegaard zijn voorsprong tot 31 seconden. Daarna liep de ontketende Deen alleen maar verder uit. Aan de finish zette hij de beste tijd neer. Pogacar was maar liefst 1'38" trager en staat in het algemene klassement nu op 1'48". Wout van Aert finishte knap derde.

Uitslag en klassementen:

Morgen zwaait het peloton de Alpen uit. De renners moeten vier kanjers over. De eerste twee cols zijn van eerste categorie. Daarna volgt een klimetje van tweede categorie. De finish ligt op Col de Loze, buiten categorie en het dak van deze Tour.

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023