Interview | Ben Healy heeft door huisgenoot kijkje in keuken bij Jumbo: 'Thomas is zoveel weg met de ploeg, ik organiseer mijn stages zelf'

We spraken uitgebreid met de Ierse revelatie van het voorjaar Ben Healy. Over de verschillen tussen EF en Jumbo, zijn 'rockster'-imago en het WK van zondag.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 19

De nieuwe Wieler Revue ligt vanaf vandaag in de winkel en naast een terugblik op de Tour en vooruitblik op de Vuelta (met alle etappes) hebben we natuurlijk ook weer veel interviews. We spraken uitgebreid met bondscoach Koos Moerenhout, maar mochten ook de Ierse voorjaarsrevelatie Ben Healy uitgebreid aan de tand voelen. 

Hieronder lees je alvast wat fragmenten uit dat interview. Over Jumbo-Visma (hij weet daar vanwege een trainingsmaat meer over dan de gemiddelde renner), zijn imago als rockster van het peloton, het WK en Pogacar en Evenepoel. Hele interview plus alle andere mooie verhalen lezen? Koop het blad, in de winkel of bestel online!

Jumbo-Visma

De 23-jarige Healy woont in Girona en daar deelt een appartement met Jumbo-Visma-renner Thomas Gloag. Over de ontwikkelingen binnen EF Education-EasyPost mag Healy dan heel tevreden zijn, maar als huisgenoot van Gloag maakt hij van dichtbij mee hoe er gewerkt wordt bij het meest vooruitstrevende team uit het peloton: Jumbo-Visma.

“Laat ik duidelijk zijn: ik krijg natuurlijk niet écht een kijkje in de keuken. Maar ik kan wel enkele verschillen zien. Wat voor mij eruit springt is dat ik nog steeds getraind wordt door de trainer die dat al vanaf mijn zestiende doet, terwijl je bij Jumbo-Visma iemand van de ploeg krijgt aangewezen."

"Ook de trainingskampen springen eruit. Thomas is zoveel weg met de ploeg. Bij EF Education-EasyPost hebben ze een meer ‘hands-off-benadering.’ Natuurlijk bespreek ik met de ploeg wat het beste voor me is, maar ik organiseer mijn stages vooral zelf. Je bent iets onafhankelijker van de ploeg."

"Je kunt voor- en nadelen opnoemen, maar ik hou in ieder geval meer van de aanpak van EF Education-EasyPost. Voor mij zou een benadering waarbij me telkens wordt gezegd waar en wanneer ik ergens moet zijn minder goed werken.”

Rockster

Door zijn lange manen, oorbellen en baardje wordt Healy tijdens het voorjaar meermaals geportretteerd als de nieuwe rockster van het wielrennen. Hij vindt het tof dat hij op die manier gezien wordt, maar vertelt lachend dat hij weinig heeft met rockmuziek.

“Ik hou meer van elektronische muziek. Van drum-‘n-bass en techno. Verder ben ik een normaal persoon. Ik ben vrij obsessief met wielrennen, maar in mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om net als iedereen te relaxen en met vrienden om te gaan."

"Ook hou ik van mode. Maar al met al gaat mijn tijd vooral op aan de wielersport. Ik had ook geen idee wat ik had willen worden als ik geen prof was. Ik deed datgene waarvoor ik gepassioneerd was, maar ik had geen groot toekomstbeeld. Ik heb nooit op de universiteit gezeten, maar in de jaren daarvoor deed ik de richting natuur- en wiskunde. Ik zou iets in die richting doen, maar wat precies zou ik niet kunnen zeggen.”

WK

Healy sluit niet uit dat hij ooit voor een klassement gaat in een grote ronde, maar voorlopig focust hij zich op eendagswedstrijden. Het WK van zondag staat hoog op het lijstje, maar hij wil zichzelf nog niet als topfavoriet zien.

"Nee, ik voel me zeker nog niet van hetzelfde niveau als een Pogačar, Van der Poel en Evenepoel. Tussen hen ben ik nog een outsider. De komende jaren hoop ik naar hun niveau toe te groeien. Hopelijk kan ik op het WK profiteren omdat ze me enigszins vergeten."

"In de dagen voor het WK doe ik uiteraard een verkenning, maar pas op het moment dat ik in Glasgow ben. Het zijn lokale rondes en ik zie het niet gebeuren dat de koers voor het lokale circuit al ontbrandt. Samen met het winnen van de Tour de France is wereldkampioen worden mijn grootste wielerdroom. Die eerste droom voelt niet haalbaar, maar met het niveau dat ik nu heb zou die tweede droom met een beetje geluk wél kunnen uitkomen.

WK
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023