Roodhooft gelooft in wereldtitel Van der Poel: 'Zijn grootste kwaliteit is de mentale knop snel omdraaien'

Mathieu van der Poel doet zondag als één van de vele topfavorieten een gooi naar de wereldtitel in Glasgow.

Tour de France 2023 - stage 11

Nog twee nachtjes slapen en dan weten we wie een jaar lang in de regenboogtrui zal mogen rijden. Mathieu van der Poel krijgt alvast een parkoers dat met veel klimmetjes en bochten helemaal op zijn maat is. Zeker als de hemelsluizen nog eens opengaan.

Van der Poel geldt dus uiteraard als één van de grote favorieten, maar omdat hij geen geweldige Tour reed en bovendien af te rekenen kreeg met een verkoudheid, wordt hij door weinigen als dé absolute topfavoriet beschouwd. Christoph Roodhooft daarentegen gelooft wel in een wereldtitel.

Spanje

"Onze ploeg reed een geweldige Tour, maar voor Mathieu was het persoonlijk geen succes", begint de ploegleider van Alpecin-Deceuninck in gesprek met De Telegraaf. Na de Tour trok Van der Poel naar Spanje om er te trainen in beter weer dan hier. "Daar heeft hij rust genomen en daarna is hij weer rustig beginnen opbouwen."

Hoe het op dit moment met Van der Poel gesteld is? "Hij is volledig hersteld en heeft alles kunnen doen wat hij wilde."

Ook Roodhooft denkt dat de omloop in Glasgow op het lijf van Van der Poel geschreven is. "We hebben geleerd dat hij alleen maar sterker wordt als hij de 250 kilometer-grens gepasseerd is. Hij kan hier van zijn eigen kracht uitgaan en eenmaal in de finale meestrijden voor de wereldtitel."

Mentale knop

In het veld werd Van der Poel al vijf keer wereldkampioen. Op de weg wil het voorlopig maar niet lukken. In 2019 leek hij, op een gelijkaardig parkoers én in regen, op weg naar de wereldtitel tot een hongerklop daar een stokje voor stak. Vorig jaar in Wollongong waren het dan weer enkele vervelende tienermeisjes die een stokje voor zijn WK-ambities staken.

Roodhooft denkt niet dat die negatieve ervaringen zondag een rol zullen spelen. "Ik ken Mathieu als iemand die tegenslagen juist snel kan omzetten in mooie dingen", legt Roodhooft uit. "Sterker nog, ik denk dat het zijn grootste kwaliteit is de mentale knop snel om te zetten van negatieve ervaringen naar iets positiefs."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023