De nieuwste Wieler Revue ligt in de schappen! (Of je bestelt 'm hier online). In het dikke magazine blikken we terug op de Tour en vooruit op de Vuelta (met alle etappes). Maar er is ook aandacht voor het WK. Zo volgden we Mathieu van der Poel in z'n weg ernaartoe. (Een deel van ) die reportage lees je nu aan de vooravond van wat hopelijk een regenboogtrui oplevert.
Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Olav Kooij komen van het podium gelopen. Het Jumbo-Visma-tweetal heeft Van der Poel vakkundig onschadelijk gemaakt tijdens het NK op de weg. De rood-wit-blauwe-trui is voor Van Baarle, die in de slotfase na een perfect getimede aanval naar de zege soleert.
Op het terrein achter het podium is er weinig aandacht voor de nieuwe nationale kampioen, want als een zwerm jonge eendjes vliegt de mensenmassa achter Van der Poel aan. Oudere wielerfans, jonge Van der Poel-supporters en een handjevol media. De wereldtopper neemt kort de tijd om zijn verhaal te doen.
“Zoals ik had voorspeld is het een van de moeilijkste koersen van het jaar. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben, maar op een gegeven moment houdt het op. Ik heb op alles gesprongen, maar je moet ook eens gokken. Ik ga niet iedereen terughalen."
Tour als voorbereiding
Aan de taferelen in Limburg is te zien hoe populair Van der Poel is en waarmee hij moet omgaan qua aandacht. Tussen onder meer Han Kock van de NOS en Wieler Revue staan kinderen te dringen om een foto, handtekening of bemoedigend woordje van hun grote held. En dat na een slopende koers in meer dan dertig graden.
Een week eerder in Durbuy is er minder publiek. Hij heeft dan de Baloise Belgium Tour definitief naar zijn hand gezet met een straffe solo. Hij noemt het wat betreft wattages een van zijn beste prestaties ooit. Een hoopvol signaal richting de rest van de zomer.
En die hoop verandert niet op het NK. “Ik voel me fit”, vertelt hij. “Ik begin ook beter en beter om te gaan met de hitte. Dat is positief, maar toch was het NK een frustrerende koers. Ik kwam om kampioen te worden, want of ik nu derde of tiende word, maakt me niet uit. Ik heb een goede koersdag achter de rug, maar het zegt me verder weinig richting de komende doelen.”
De wattages van het NK heeft hij net na de koers nog niet gezien. Het NK zegt Van der Poel vooral weinig omdat het een totaal andere koers was dan de Baloise Belgium Tour.
“Hier was het vooral aanvallen en reageren. Dat is een heel andere manier van koersen. Die intervallen kunnen zeker gunstig zijn richting de Tour de France of het WK. Of het WK tijdens de Tour de France in mijn hoofd zal zitten?"
"Daar zal ik wel aan denken, ja. Alleen zal ik daarin niet de enige zijn, want best veel renners zullen die koersen combineren. Wat betreft trainingsopbouw hebben we vooral rekening ermee gehouden dat mijn basis zo breed mogelijk moet zijn. Zodat ik niet kapot uit de Tour zal komen. Geen rood-wit-blauw vandaag. Hopelijk dan maar die andere trui, haha."
Van der Poel zegt het niet in die woorden, maar al net na het NK blijkt uit alles dat vooral de regenboogtrui in zijn hoofd zit.
Tekst gaat door onder de advertentie
Minder koersen
In de Tour de France komt Van der Poel tekort in het Baskenland. In de eerste etappe met de Côte de Pike in de slotfase zit hij net te ver om mee te doen om de dagzege. Vooraf heeft hij dat zelf al aangekondigd, want het is op het maximum van zijn mogelijkheden. Zelf lijkt hij amper te zitten met het feit dat hij een goede kans in de Tour de France in rook ziet opgaan.
In het vervolg van de Tour de France is de Nederlander vooral een fenomenale lead-out voor Jasper Philipsen, wordt hij een beetje ziekjes en doet hij slechts één serieuze gooi naar ritwinst. Aan de uitslagen in bergetappes is echter te zien dat Van der Poel in ieder geval niet slechter wordt, zoals de meeste renners in het murw gebeukte peloton.
Op de eerste rustdag vertelt hij waarom hij zich minder bemoeide met het koersverloop: het WK. Hij zegt het nog duidelijker dan net na het NK. “Ik ben hier in eerste instantie gewoon voor de Tour, natuurlijk. Maar het WK zit wel in het achterhoofd. Die koers is een groot doel van me dit jaar.”
Na anderhalve week Tour de France schrijft AD-journalist annex columnist Thijs Zonneveld dat de Tour de France begint te lijken op een veredelde trainingsstage voor Van der Poel. Die aanpak past in een breder plaatje sinds afgelopen winter. ‘Afgelopen winter moet de knop zijn omgegaan. Minder spelen, meer resultaat. Geen trainingen meer op Strava, geen eindeloze solo’s in kleinere wedstrijden. Deze Tour is, ik kan het niet anders omschrijven, een veredeld trainingskamp voor hem.'
'Zijn lijf fietst door Frankrijk, zijn hoofd zit al in Glasgow. Ik begrijp het wel, de nieuwe realiteit. Van der Poel wil niet over tien jaar terugkijken op zijn carrière met spijt over gemiste kansen. Een plankje dat er niet lag, een hongerklop op een nagenoeg gewonnen WK, een ruzie op een hotelgang: hij heeft er al een paar huizenhoog over geschoten. Tijd voor focus.’
Minder speelvogel
Die nieuwe Van der Poel zag je al enigszins terug in Milaan-Sanremo 2022. Na een moeilijke winter door zijn rugproblemen eindigt hij derde in Italië. Je zou zeggen een bemoedigend resultaat na een lastige periode, maar Van der Poel baalt vooral van de gemiste kans en voegt eraan toe dat hij geen tien mogelijkheden meer zal krijgen om La Primavera te winnen.
Een jaar later is het al raak. De zomer vat hij op eenzelfde manier aan. Het WK is het slotstuk van een drukke zomer die begon met een hoogtestage in La Plagne. Voor de eerste keer in zijn loopbaan bereidt Van der Poel zich via een hoogtestage voor op een grote ronde. Hij is minder speelvogel, nog meer roofvogel.
Van der Poel beseft dat dit de periode is waarin hij grote koersen op zijn erelijst moet zetten. Meer en meer gaat hij naar de aanpak zoals Jumbo-Visma ook doet. Minder koersen, meer trainen.
“In het verleden ben ik soms onvoorbereid beginnen koersen”, vertelde hij in een persmoment na zijn hoogtestage. “Ik merk dat het deugd doet een lang trainingsblok af te werken. Nu weet ik: als ik koers, is het om te presteren. Deze strategie hoort bij het moderne wielrennen, want je kunt geen koersen meer winnen zonder goede voorbereiding."
De nieuwe aanpak betaalt zich uit, want naast Milaan-Sanremo wint Van der Poel ook Parijs-Roubaix. Zijn derde grote doel eindigt hij als tweede, maar in de Ronde van Vlaanderen stuit hij simpelweg op een fenomenale Tadej Pogačar. Het zijn de koersen waarvoor hij wielrenner is. Toen Van der Poel in maart nog niet in topvorm bleek tijdens Strade Bianche en Tirreno-Adriatico waren er twijfels. Zou het wéér een moeizaam seizoen worden?
Die twijfel was er bij Alpecin-Deceuninck totaal niet. Ze hadden immers als missie om Van der Poel klaar te stomen voor de écht grote wedstrijden: de monumenten. “Als je dan succes hebt, zoals ik in het voorjaar, vind ik die opofferingen op training prima”, aldus Van der Poel op het persmoment. “Ik geniet ook meer van trainings- en hoogtestage dan vroeger. Voor mij zijn de klassiekers samen met het WK het belangrijkste. Die staan bovenaan mijn lijst.”
Weer dat WK in Glasgow.
- Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023