In Glasgow vindt zondag dé grote afspraak van het wielerseizoen plaats. De beste renners van de wereld zullen het tegen elkaar opnemen, in de strijd om de regenboogtrui. Het parkoers is pittig en technisch met veel korte klimmetjes en veel bochtjes. De totale afstand bedraagt 277 kilometer, goed voor 3167 hoogtemeters.
De omloop met korte klimmetjes en meer dan 40 bochten per ronde, is uiteraard helemaal op maat van Mathieu van der Poel en Wout van Aert, die er in het voordeel zijn vanwege hun explosiviteit en technische skills uit het veldrijden. Als het regent, stijgen hun kansen alleen maar. Het EK van 2018 in Glasgow is daarvan het bewijs. Van der Poel en Van Aert reden toen op een gelijkaardige omloop, in de regen, naar zilver en brons.
*****
Beide kemphanen zijn volgens ons dan ook de twee grote favorieten voor de wereldtitel. Toch plaatsen we Wout van Aert op één. Hij bewees in de Ronde van Frankrijk over een uitstekende vormpeil te beschikken. Bovendien verliet hij, vanwege de geboorte van zijn tweede zoontje, de Tour al enkele dagen eerder en kon hij dus van wat extra rust genieten in aanloop naar het WK. Die kleine Jerome zal hem ongetwijfeld ook een extra boost geven.
****
Mathieu van der Poel had in de Ronde van Frankrijk, vanwege een verkoudheid, niet zijn beste vorm te pakken. Op de persconferentie van vrijdag zette hij zelf ook vraagtekens achter zijn vorm. Daarom geven we hem vier sterren.
***
Remco Evenepoel, Mads Pedersen en Christophe Laporte krijgen van ons drie sterren. De huidige wereldkampioen verkeert in uitstekende vorm en is heel moeilijk terug te halen bij een demarrage. Verder bewees hij in de Clasica San Sebatian dat hij het tegenwoordig ook in een sprintje kan afmaken. Het parkoers in Glasgow is met veel korte klimmetjes en veel bochten echter niet helemaal zijn ding.
Ook Mads Pedersen verkeert net als Remco Evenepoel in bloedvorm. Dat toonde hij in de Touretappe naar Limoges, door met een krachtsexplosie Wout van Aert én Jasper Philipsen te kloppen in een massasprint die lichtjes bergop liep. Er is bovendien geen renner in het peloton die beter met regen kan omgaan dan Pedersen. Het leverde De Deen in 2019 zelfs zijn eerste wereldtitel op.
Christophe Laporte mag eveneens dromen van de wereldtitel. De Fransman wordt nog steeds onderschat en krijgt zijn zeges echt niet allemaal cadeau. Vorig jaar in Wollongong veroverde hij trouwens zilver.
**
Tadej Pogacar heeft in de Ronde van Frankrijk een ferme tik van Jonas Vingegaard gekregen. Bovendien liet de Sloveen alle Natourcriteriums schieten omdat hij te vermoeid uit de Tour gekomen is. Ook over zijn deelname aan het WK heeft hij even getwijfeld.
Tadej Pogacar blijft echter Tadej Pogacar. Het wielerfenomeen is de eerste renner sinds Eddy Merckx die er in slaagt om zowel de Tour als de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven en mag dus nooit afgeschreven worden. Daarom krijgt hij van ons twee sterren.
*
Onze outsiders zijn Dylan van Baarle, Ben Healy, Jasper Philipsen, Alberto Bettiol en Kasper Asgreen.
- Photo NV/PN/Cor Vos © 2021