Analyse | Palmares Van der Poel compleet? De Olympische Spelen zijn slechts een bonus

Na afloop van het gewonnen WK liet Mathieu van der Poel zich ontvallen dat zijn loopbaan nu compleet is. Wat valt er nog te winnen voor VDP en wat drijft hem nog? De Olympische Spelen? De 5 monumenten? Het record in de Ronde van Vlaanderen?

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

2023 is voor Mathieu van der Poel het jaar van de vinkjes geworden. Met Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix én het WK op de weg zijn belangrijke hiaten op zijn palmares in rap tempo weggewerkt. Op z'n 28ste levensjaar is Mathieu van der Poel inmiddels op het toppunt van zijn fysieke capaciteiten aangekomen en hoewel hij ongetwijfeld nog een klein decennium kan meedoen om de prijzen, realiseert VDP zich dat je het ijzer moet smeden wanneer het heet is.

Gedaan is het met het speelse koersgedrag dat we tussen 2018 en 2021 van hem zagen. Toegegeven, Van der Poel is nog steeds niet bang om ver voor de finish aan te vallen, maar de tijd dat hij zich compleet 'choco' fietste in wedstrijden van het kaliber Benelux Tour en Tirreno-Adriatico ligt definitief achter hem. De nieuwe Van der Poel focust zich enkel op hoofddoelen en weet zich als geen ander op te laden voor koersen van de 'hors categorie'.

Realist

De nieuwe Mathieu van der Poel is een realist geworden in plaats van een romanticus. Hij realiseert zich dat sponsoren van hem verlangen dat hij in de Tour acte de présence geeft, maar hij lijkt er met frisse tegenzin rond te rijden. Zeker als het parkoers van de Tour weinig kansen biedt voor een renner met zijn karakteristieken.

Net zoals Van der Poel zich ervan bewust is dat klimklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije net iets te lastig zijn voor hem. Zeker als hij in die koersen tegen lichtgewichten als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar moet opboksen.

Nee, liever focust hij zich op de koersen waarvan hij zeker weet dat hij ze kan winnen. De 5 monumenten winnen? Een aantrekkelijk idee, maar Van der Poel lijkt in zijn hoofd allang afscheid te hebben genomen van die ambitie.

Tekst gaat door onder de advertentie

Olympische Spelen

Wat blijft er dan nog over voor Van der Poel? Het record pakken in de Ronde van Vlaanderen? Recordhouders zijn de Belgen Achiel BuysseEric LemanJohan MuseeuwTom Boonen, de Italiaan Fiorenzo Magni en de Zwitser Fabian Cancellara met elk drie overwinningen. Van der Poel moet in staat worden geacht dit record te evenaren en zelfs te breken. Zeker als Tadej Pogacar zich de komende jaren weer vooral richt op de Tour lijkt niemand hem in de weg te kunnen staan.

En hoe zit het met de Olympische droom? In Tokio werd die ruw verstoord door de zware val in de mountainbike wedstrijd, maar volgend jaar zijn er opnieuw twee kansen. De wegwedstrijd lijkt op maat van Van der Poel gemaakt te zijn met kasseien en korte nijdige hellinkjes in het centrum van Parijs. Enigszins problematisch is wel de mountainbike wedstrijd waar VDP nog altijd ambities voor koestert. Die wordt namelijk een kleine week voor de wegwedstrijd verreden. Een duivels dilemma? Wellicht combineert de alleskunner beide disciplines in Parijs. Van der Poel liet zich na het gewonnen WK al positief uit over de wegwedstrijd in Parijs. "Ik begin sinds het parcours van de wegrit bekendgemaakt is toch te twijfelen of ik dat er ook niet moet bijnemen."

Waar Wout van Aert nog altijd bepaalde wedstrijden aan zijn palmares moet toevoegen, gezien zijn staat van dienst, daar is Van der Poel van die stress verlost. De Olympische Spelen zijn wat dat betreft slechts een lekkere kers op een toch al zeer rijkgevulde taart.

Columns
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023