Wat als Remco Evenepoel Soudal Quick-Step echt verlaat? Dit zijn de (desastreuze) gevolgen

Remco Evenepoel denkt maar beter twee keer na voor hij beslist om zijn koffers te pakken bij The Wolfpack...

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage-02

Patrick Evenepoel heeft het afgelopen weekend voor heel wat ophef gezorgd. De vader van Remco Evenepoel vertelde in een interview met La Dernière Heure dat hij niet kon garanderen dat zijn zoon volgend seizoen nog in het shirt van Soudal Quick-Step zal rijden. Bovendien uitte hij zijn bezorgdheden over de professionaliteit binnen Soudal Quick-Step.

"Om te kunnen strijden tegen Vingegaard en Pogacar moet de ploeg niet één, maar meerdere stappen vooruit zetten", zei hij. Evenepoel zou bovendien concrete voorstellen hebben gekregen van Lidl-Trek, BORA hansgrohe én Israel-Premier Tech.

Patrick Lefevere reageerde furieus op die uitspraken. Ook Remco Evenepoel zelf was niet blij met de uitlatingen van zijn vader. "Zowel mijn papa als Patrick zouden beter zwijgen", zei hij vlak voor de start van het WK.

Transfer

Een exit van Remco Evenepoel bij Soudal Quick-Step is controversieel omdat het contract van Evenepoel nog tot 2026 loopt. Bovendien is Patrick Lefevere zijn ploeg helemaal aan het ombouwen met maar één doel: de Ronde van Frankrijk winnen met Remco Evenepoel. Een Tourzege is immers het enige wat nog ontbreekt op het palmares van Lefevere.

Als Evenepoel voor die einddatum zijn koffers pakt bij Soudal Quick-Step, dan houdt hij maar beter rekening met alle gevolgen die zo'n controversiële transfer met zich meebrengt. We zetten ze voor je op een rijtje:

Contractbreuk

Om te beginnen pleegt Remco Evenepoel bij een transfer in principe contractbreuk. Hij tekende immers een contract tot 2026 en moet dus nog drie seizoenen in het shirt van The Wolfpack rijden. Toch zijn er twee manieren om van een lopend contract af te geraken.

Dringende redenen

Ten eerste kan zowel de werkgever als werknemer een contract ontbinden om dringende redenen. Dat is het geval bij ernstig wangedrag of een tijdelijke schorsing.

Wout van Aert probeerde op die manier van zijn contract bij Veranda Willems-Crelan af te geraken. De rechtbank oordeelde in hoger beroep echter dat er geen sprake was van een dringende reden. Van Aert moet daarom 662.000 euro schadevergoeding betalen aan Nick Nuyens. Beide heren tekenden cassatieberoep aan en de rechtszaak loopt nog steeds.

Photo VK/PN/Cor Vos © 2016

Ook Remco Evenepoel zal moeten aantonen dat er dringende redenen zijn om zijn contract te verbreken en dat is voorlopig niet het geval. Zo'n dringende reden moeten ook voldoende ernstig zijn.

Akkoord

Partijen kunnen ook met elkaar overeenkomen om het contract te ontbinden. Maar dan moet Patrick Lefevere uiteraard meewerken en dat lijkt hij in geen geval van plan.

Schadevergoeding

Als Remco Evenepoel geen dringende redenen kan aantonen of als hij niet tot een akkoord komt met Patrick Lefevere, dan zal hij na een vertrek een aanzienlijke schadevergoeding moeten betalen. In het geval van Wout van Aert is dat 662.000 euro. Nuyens eist in Cassatieberoep zelfs nog meer.

In het geval van Remco Evenepoel zal dat bedrag ongeveer 10 keer hoger liggen. Het Belgische arbeidsrecht stelt de maximale schadevergoeding forfaitair vast op 36 maanden loon. Dat betekent dat Remco Evenepoel een bedrag van 6 à 7 miljoen euro zal moeten betalen.

Schorsing

Als Remco Evenepoel (of zijn toekomstige team) bereid is om zo'n bedrag neer te tellen, dan is de kous nog niet af. Omdat er sprake is van contractbreuk, kan Evenepoel door de Belgische wielerbond of de UCI geschorst worden, zolang de procedure loopt. Ook het team waar Evenepoel naar toe zou trekken, is medeplichtig aan contractbreuk.

Lefevere

Patrick Lefevere zal ongetwijfeld het meest leiden onder een vertrek van Remco Evenepoel. Met de Kleine uit Schepdaal heeft Lefevere immers één van de grootste talenten van de voorbije decennia in zijn rangen. Kijk maar even naar zijn palmares.

Remco is er nog steeds maar 23, maar bezorgde zijn team al 46 (!) profzeges. Dat zijn er zelfs meer dan Mathieu van der Poel (45 zeges) en Wout van Aert (41 zeges). Zijn grootste triomfen: een wereldtitel, eindzege in de Vuelta, twee keer Luik-Bastenaken-Luik en drie keer de Clasica San Sebastian!

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022

Niemand mag er dan ook aan twijfelen dat Evenepoel op een dag meedoet voor Tourwinst. En dat is ook exact wat nog ontbreekt op het palmares van Lefevere als grote baas van The Wolfpack: eindwinst in de Ronde van Frankrijk.

Lefevere gaat niet op pensioen vooraleer hij de Tour gewonnen heeft. Hij is er zelfs zijn hele ploeg voor aan het ombouwen. Klassieke renners en sprinters moeten plaatsmaken voor klimmers die de klimtrein rond Evenepoel versterken. De nakende transfer van Mikel Landa is daar een voorbeeld van.

Sponsors

Ook de sponsors geloven dat Evenepoel de Tour kan winnen en stappen mee in dat verhaal. De Ronde van Frankrijk is immers met afstand het grootste wielerevenement ter wereld. Een team dat uitblinkt in de Tour is de beste reclame die een sponsor in het peloton zich kan wensen. Soudal en Quick-Step hebben zich daarom geëngageerd tot minstens 2027.

De sponsors zullen dus helemaal niet blij zijn met een exit van Evenepoel. In het ergste geval haken ze zelfs af. Lefevere zal de schade dan weer kunnen verhalen op... Remco Evenepoel.

Kortom: Remco Evenepoel respecteert maar beter zijn lopende contract. Heeft hij daar echt geen zin in, dan sluiten Evenepoel, zijn toekomstige ploeg, Lefevere én de sponsors maar best een hele goede deal waar geen rechter aan te pas moet komen.

Achtergrond
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023