Wie is rodetruidrager Lorenzo Milesi? 'Tom Dumoulin was een van de redenen om voor DSM te kiezen'

Lorenzo Milesi is de eerste leider van deze Vuelta a España. Wie is het Italiaanse toptalent van Team dsm-firmenich?

Vuelta Espana 2023 stage- 01

Wieler Revue sprak eerder dit jaar uitgebreid met de sympathieke Italiaan, die overigens uitstekend Engels spreekt. Milesi kroonde zich onlangs tot wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en voegt nu een volgend hoogtepunt toe aan zijn prille carrière.

"Ik ben pas laat begonnen met wielrennen, want ik speelde in mijn jeugd vooral voetbal. Al keek ik op televisie altijd al naar de Giro d’Italia. Ik startte als eerstejaars junior, inmiddels zo’n vijf jaar geleden. Ik brak mijn enkel met voetbal en als herstel ben ik gaan fietsen."

"Op dat moment was Remco Evenepoel net wereldkampioen geworden bij de junioren en toen ik dat zag, dacht ik: als hij het kan, kan ik het misschien ook. Nee, ik wist zeker niet meteen dat ik een goede renner kon worden. Het was zelfs moeilijk om een team te vinden bij de junioren en in het eerste jaar had ik veel moeite met in het peloton rijden. Gelukkig ben ik daarin veel beter geworden."

Tom Dumoulin

"Veel mensen zeggen tegen me dat ik marge heb om me door te ontwikkelen, omdat ik pas laat begon met wielrennen. Ik hoop dat dat het geval is. Ik ben een tijdrijder, maar ben door de ploeg in de groep met klassementsrenners gezet. Ik weet nog niet precies wat voor renner ik kan worden. Ik voel me vrij comfortabel op langere beklimmingen, maar mijn probleem is voorlopig dat ik iets te zwaar ben voor een klassementsrenner."

"Wat dat betreft is iemand als Tom Dumoulin een van mijn voorbeelden. Hij was zelfs een van de redenen om voor Team dsm-firmenich te kiezen. Ik heb gezien hoe ze hem van tijdrijder hebben omgeturnd tot klassementsrenner. De ploeg ziet mij als eenzelfde soort renner."

Giro d’Italia

"We hebben bij de ploeg veel talenten die nog moeten verbeteren. Veel jongens komen uit de opleidingsploeg waardoor we elkaar goed kennen. Nee, ik woon niet in Nederland. De ploeg had vorig jaar een appartement voor me in Sittard, maar ik merkte dat het beter was om te trainen in Italië. Jullie hebben helemaal geen lange beklimmingen, haha."

"Het doel voor 2023 was om me gewoon verder te ontwikkelen in het gebergte en misschien te presteren in kleinere races. Mijn allergrootste droom als wielrenner? Als Italiaan zou ik liever de Giro d’Italia rijden, maar om te winnen twijfel ik toch tussen de Giro en Tour de France."

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023