Vuelta | Weer stroken boven de 15 procent! Alles wat je moet weten over etappe 6: La Vall d'Uixó-Javalambre

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De Vuelta a España zou de Vuelta a España niet zijn als er in de eerste week ook een tweede bergetappe wordt opgenomen op de route. Op dag zes volgt namelijk de volgende test voor de renners met ambities om de Vuelta a España te winnen.

De eerste 170 kilometer is niet makkelijk, maar het zwaartepunt van de zesde etappe ligt duidelijk in het slot. Op de Alto de Javalamb re kun je je slechte dag namelijk niet verbergen. De 10,9 kilometer aan acht procent zijn sowieso al zwaar genoeg, maar de klim geeft ook nog een vertekenend beeld. Op een kilometer van 4,1 procent na komen de stijgingspercentages niet meer onder de tien procent uit. Bovendien zitten er flinke stukken van ronde de 15 procent in.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.19 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

De Alto de Javalambre werd één keer eerder beklommen in de Vuelta a España. In 2019 was het de plek van een driestrijd tussen twee renners van Burgos-BH en eentje van Cofidis. Alle drie konden ze hun carriere in één klap voorzien van een kers op de taart. De Spanjaard Ángel Madrazo trok telkens ten aanval, maar ver weg reed hij niet.

Ploegmaat Jetse Bol zat in het wiel van José Herrada, die op papier de beste klimmer was. Herrada had echter de benen niet en wist Madrazo na diens zoveelste aanvals poging niet terug te halen. In de laatste kilometer bleek Bol verreweg de beste, maar daar kwam hij té laat achter. Ploegmaat Madrazo was toen al buiten bereik.

Trivia

Het is geen geheim dat Primož Roglič zelfs tijdens grote rondes de hardloopschoenen regelmatig uit de kast haalt. Al joggend kiest hij ervoor om ’s morgens zijn spieren te activeren. Vandaag kan hij in theorie ervoor kiezen om de auto te pakken naar het Parc Naturel de la Serra d’Espadà.

Dat park ligt zo’n 25 kilometer van La Vall d’Uixó. Dat gaat Roglič natuurlijk niet met de auto overbruggen, maar als hij op Google afbeeldingen kijkt, zou het in elk geval gaan kriebelen. Het park is een walhalla voor lopers en hikers, want dit park in het achterland van Valencia herbergt prachtige rotsen, waterbronnen en watervallen. Een bezoek meer dan waard.