Vuelta | Niet Spaans vlak, maar echt vlak! Alles wat je moet weten over etappe 7: Utiel-Oliva

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Natuurlijk, de sprintersploegen hebben hun kansen al gehad, maar op de zevende dag bestempelt de Vuelta-organisatie een etappe voor een eerste keer tot een sprintersrit. De eerste dag die als helemaal vlak wordt beschouwd. In de beginfase gaat het nog wel enigszins op en af, maar vanaf kilometer 110 loopt het tachtig kilometer volledig vlak.

Afgaande op het profiel van de etappe zitten er niet eens ‘Spaans vlak’-stukken tussen. Er is in de zevende etappe geen enkel excuus meer voor de snelle mannen. “In theorie is dit een rustige dag voor het peloton”, aldus koersdirecteur Escartín. Voor de sprinters de dag van de waarheid, voor een groot deel van het peloton een halve rustdag.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Utiel is de geboorteplaats van Ramón Saéz. Geen hele grote naam in de wielergeschiedenis, maar toch iemand die zeven ritten heeft gewonnen in de Vuelta a España en in 1969 op het WK-podium stond achter Eddy Merckx en Jan Janssen.

Daarmee staat Saéz overigens niet in de top 10 van renners met meeste etappezeges achter hun naam in de Vuelta a España. In dat klassement staat Delio Rodríguez met 39 zeges ruimschoots aan kop. Van de renners die nog actief zijn wonnen twee renners meer dan tien etappes in Spanje: John Degenkolb schoot tien keer raak, en ook Primož Roglič.

Trivia

Na 109 kilometer doorkruisen de renners de grote stad. De hoofdstad van de gelijknamige regio waar ze een aantal dagen vertoeven: Valencia. Hoe groot is Valencia en hoeveelste staat het daarmee op de lijst van grootste steden in Spanje? Valencia heeft een inwonersaantal van achthonderdduizend, maar in de agglomeratie van Valencia wonen 1,8 miljoen mensen. Daarmee is het de derde stad van Spanje, achter Madrid en Barcelona.