Thomas over gevaarlijke finale etappe 4: 'Movistar-renner nam Groves bij zijn kraag en duwde hem drie minuten lang'

De finale van de vierde etappe in de Vuelta a España verliep wat chaotisch, met meerdere valpartijen tot gevolg.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

Dinsdag waren voor de eerste keer in deze Ronde van Spanje de sprinters aan de beurt. Zo'n eerste massasprint in de eerste week van een grote ronde, zorgt altijd voor wat nervositeit in het peloton en dat was gisteren niet anders. Het peloton trok met een rotvaart richting aankomstplaats Tarragona en daarbij liep het een paar keer mis.

Op vijf kilometer van de finish gingen Bryan Coquard (vandaag niet meer van start) en Santiago Buitrago, kopman bij Bahrain-Victorious, tegen het asfalt. In de laatste bocht knalde Marijn van den Berg dan weer tegen de dranghekken. Geraint Thomas blikte in zijn podcast terug op die gevaarlijke finale en hij nam geen blad voor de mond.

Idioten

"Het was echt een makkelijke etappe. Maar die finale was echt verschrikkelijk, pure horror", begon de 37-jarige Welshman. "Na de top van de laatste klim waren er fijne, brede wegen richting de finish. Toch reden ze als absolute idioten."

"Sommige teams vergeten simpelweg dat ze ook remmen hebben. Je hoeft niet voor de volle honderd procent het wiel van je ploegmaat te volgen, ook niet als er ergens een klein gaatje ontstaat. Je kan ook gewoon vijf seconden wachten tot de deur weer geopend wordt en je weer op het wiel zit."

Duwen

Een niet nader genoemde renner van Movistar krijgt de grootste veeg uit de pan. "Groves maakte een bepaalde beweging richting die kerel van Movistar. Het was niet de slimste actie, maar zoiets gebeurt nu eenmaal in de laatste tien kilometer."

Die renner van Movistar ging vervolgens helemaal over de schreef. "Die gast besloot gewoon om Groves bij de kraag te vatten en hem te duwen. En dat voor drie minuten lang! Ik reed er vlak achter en dacht: ''Die vent is knettergek, die moet iets te veel cafeïne in zijn bloed hebben'. Daarop besloot ik me ergens anders te plaatsen, want dat kon enkel aflopen met een valpartij."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023