Vuelta | Tegen de klok! Alles wat je moet weten over etappe 10: Valladolid-Valladolid

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Na een welverdiende rustdag is het aan de tijdrijders. De 25 kilometer in en rondom Valladolid zijn zo goed als vlak. Enkel na een kilometer of vijf volgt 0,6 kilometer die omhoogloopt aan 6,5 procent. Het mag geen naam hebben, want verder zijn er geen potentiële bananenschillen op de route.

In Valladolid zal het voor de grote motoren zijn, voor de pure tijdrijders. Of natuurlijk voor Remco Evenepoel, die ondanks zijn lengte en gewicht uitstekend uit de voeten kan op dit soort parkoersen. Escartín: “De tijdritspecialisten zullen een voordeel hebben ten opzichte van de klimmers, want de route is vanuit technisch oogpunt ongecompliceerd. Het loopt voornamelijk over brede lanen.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Na het overlijden van Wouter Weylandt in de Giro d’Italia van 2011 ging het voornamelijk over zijn ritzege van het jaar ervoor in de Italiaanse ronde. Behaald in Middelburg, Zeeland. Zijn ritzege in de Vuelta a España 2008 werd minder vaak genoemd, maar de verongelukte sprinter was ook eens de beste in Spanje.

In de stad waar de renners vandaag rijden: Valladolid. Weylandt was in de sprint in de hoofdstad van de regio Castilië en León sneller dan Matti Breschel en Alexandre Usov. Tweede Belg in de daguitslag - toen al - was Greg Van Avermaet op een zesde plaats.

Trivia

Hij is een naam die menigeen kent uit de geschiedenisboeken: Filips II van Spanje, geboren in Valladolid. Onlosmakelijk verbonden met Nederland. Vaak brengt de oudste zoon van Karel V het er niet goed vanaf in onze geschiedschrijving.

Filips II wordt weliswaar bezongen in ons volkslied, maar is vooral bekend komen te staan als wrede vervolger van protestanten en als de man die mede daardoor de opstand onder Willem van Oranje inleidde. Filips II wilde de vader des vaderlands dood hebben. In 1584 werd Willem van Oranje doodgeschoten.