Kaden Groves wint voor tweede dag op rij in Vuelta, Filippo Ganna verrast met tweede plek

Kaden Groves heeft de massasprint in de vijfde etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Hij klopte Filippo Ganna en Dries Van Gestel.

Vuelta Espana 2023 - Stage-5

Tijdens de vijfde, heuvelachtige etappe in de Ronde van Spanje ging het voortdurend op en neer, maar echt zwaar waren de beklimmingen niet. Collado de la Ibola (11.4 km, 3.9%) vormde de enige serieuze hindernis van de dag. Na die klim was het vooral dalen richting de vlakke finish in Burriana.

Veel zin om te aanvallen hadden de renners vandaag niet. De Uruguayaan Eric Fagundez (Burgos-BH) was de enige vroege vluchter van de dag. Na drie eenzame uren kreeg hij op Collado de la Ibola gezelschap van een andere Zuid-Amerikaan, Eduaro Sepulveda (Lotto-Dstny).

De Argentijn en drager van de bollentrui ging op en over Fagundez en pakte op de top de volle buit. Hij verstevigt zo zijn leiderspositie in het bergklassement.

Finale

De mannen van Alpecin-Deceuninck wilden vandaag graag sprinten en dus werden de twee aanvallers even later ingerekend door het peloton. Remco Evenepoel won de tussensprint en pakte op die manier 6 seconden boni. Op exact drie kilometer van de finish ging een deel renners onderuit op een rotonde. Onder meer Milan Menten (Lotto-Dstny), gisteren nog vierde in de sprint, lag erbij.

Een verbrokkeld peloton vlamde naar de finish. Daar bleek Kaden Groves over de snelste benen te beschikken. De Australiër pakt zijn tweede zege in twee dagen. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) ging ook meesprinten en werd verrassend tweede. Dries Van Gestel (TotalEnergies) strandde op plek drie.

Alle klassementsleiders behouden hun leiderstrui. Morgen wordt er weer geklommen. De finish van de zesde etappe ligt op Alto de Javalambre (11.1 km, 7.8%).

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023