Roglic klopt Evenepoel in Xorret de Catí, Kuss verovert rode leiderstrui

Na een hele dag klimmen werd de ritzege in de achtste etappe van de Vuelta beslist in een sprintje. Primoz Roglic haalde het voor Remco Evenepoel en Juan Ayuso.

Vuelta Espana 2023 - Stage-6

Tijdens de achtste etappe in de Ronde van Spanje stonden vijf pittige beklimmingen op het programma. Super zware cols moesten de renners echter niet over. De finish lag in Xorret de Cati, na de afdaling van de gelijknamige beklimming (3.8 km, 11.5%).

Op de eerste klim van de dag trokken 14 renners ten aanval. De mannen van Jumbo-Visma probeerde de koers van in het begin hard te maken, waardoor alles even later weer samen troepte. In de golvende fase na de afdaling slaagde een omvangrijke groep van zo'n 30 renners er dan toch in om weg te glippen uit het peloton. De belangrijkste namen: Romain Bardet, Jonathan Castroviejo, Bauke Mollema, Thomas De Gendt, Oier Lazkano, Rui Costa en Nelson Oliveira.

Aanval De Gendt

Op Puerto de Tollos ging het voor Thomas De Gendt niet snel genoeg. De ontsnappingskoning van het peloton knalde weg van zijn medevluchters. Hij had al vlug een voorsprong van één minuut verzameld. Het peloton volgde op dat moment op vijf minuten. Achteraan had Aleksandr Vlasov moeite om het hoge tempo van Jumbo-Visma te volgen.

Het avontuur van De Gendt was er ééntje van korte duur. Hij werd ingerekend door Tiberi, Lazkano, Romo en Costa en liet zich daarna uitzakken. Kron, Elissonde en Prodhomme maakten even later de aansluiting met de kopgroep. Op Puerto de la Carrasqueta kwam alle vluchters weer samen, waarna Rodriguez, Caruso, Tiberi, Moniquet, Costa, Lazkano, Bardet en Berhe versnelden.

Finale

De renners van Jumbo-Visma bleven maar hard op kop rijden en waren dus duidelijk iets van plan. Op de steile slotklim werden de laatste vluchters ingerekend. Geraint Thomas was de eerste klassementsman die moest lossen. Ook rodetruidrager Lenny Martinez kon niet volgen.

Op twee kilometer van de top plaatste Sepp Kuss een demarrage. De Amerikaanse superknecht van Jumbo-Visma sloeg meteen een kloofje. Remco Evenepoel reed het gat een kilometer later weer dicht met Roglic, Vingegaard, Mas, Ayuso, Soler en Almeida in zijn wiel.

Het elitegezelschap gooide zich in de afdaling richting aankomstplaats Xorret de Cati, waar ze gingen sprinten om de zege. Primoz Roglic trok aan het langste eind en klopte Remco Evenepoel en Juan Ayuso. Sepp Kuss is de nieuwe leider in het algemene klassement. Uitslag en beelden:

Sepp Kuss verdedigt in het algemene klassement een voorsprong van 43 seconden op Marc Soler. De eerste klassementsman, Mikel Landa, volgt al op 2'29". Remco Evenepoel staat zesde op 2'31".

Morgen wordt er opnieuw geklommen. De finish ligt bovenop Caravaca de la Cruz, een klim van 8.2 kilometer aan 5.4% gemiddeld.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023