José De Cauwer ziet Evenepoel als morele winnaar: 'Remco hoeft niet achter Kuss te koersen'

In de rit over de Xorret de Catí won Primoz Roglic de etappe, maar José De Cauwer zag maar één morele winnaar: Remco Evenepoel.

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

In de rit van donderdag verloor Evenepoel nog een halve minuut op Roglic en Vingegaard, maar op Xorret de Catí had hij totale controle en dachten de Jumbo-Visma-renners niet aan aanvallen. Roglic won desondanks wel de etappe.

"We mochten sowieso niet te veel heisa maken rond die halve minuut. Hij stond nog steeds bij de rest en had de laatste kilometer zelfs sneller gereden dan Roglic en Vingegaard en een pak andere renners", aldus De Cauwer tegen Sporza.

Twee dagen later was Evenepoel volgens De Cauwer de beste man en ziet het er gewoon heel goed uit, al staat Sepp Kuss tweeënhalve minuut voor in het klassement. Maar er komt nog een tijdrit aan. "Drie seconden per kilometer goedmaken is heel veel, dat hebben we al gezien. Tegen het einde wordt dat dan 1'15". Een goeie minuut, dus. Dat zou al heel veel zijn op 20 kilometer, maar een goeie Evenepoel kan heel veel op een vlak parcours."

Opsouperen

Het ligt volgens De Cauwer in de lijn der verwachting dat Evenepoel de concurrentie op flinke achterstand zet in de tijdrit en zo Jumbo-Visma weer onder druk zet. "Ik ga bij Jumbo uit van 2 troefkaarten. Kuss gaan ze nog nodig hebben om op lastige momenten te werken. In alle grote rondes die ze al gewonnen hebben, hadden ze hem nodig om bepaalde zaken op te lossen."

"Ze zouden dat nu in principe kunnen verwachten van Roglic of Vingegaard, maar normaal gezien gaan ze eerst Kuss opsouperen. Die laatste heeft een mooie rit gewonnen en staat nu aan de leiding, maar Remco hoeft niet achter hem te koersen."

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023