Lennard Kämna voltooit in Vuelta trilogie op modderige slotklim

Lennard Kämna (BORA hansgrohe) schreef de negende etappe in de Vuelta a España op zijn naam. De 26-jarige Duitser heeft nu in alle grote ronden een etappe gewonnen.

Vuelta Espana 2023 - stage 3

Morgen krijgen de renners in de Vuelta een welverdiende rustdag, maar eerst moest er nog wat geklommen worden. Met zo'n 3000 hoogtemeters was de negende etappe niet super lastig. De aankomst lag op de grillige Alto Caravaca de la Cruz (8 km, 6%). Vanwege de vele modder op de slotklim werden de tijden al op 2000 meter van de top opgenomen. Onderweg moeten de renners ook nog een klim van eerste categorie over.

De wind waaide vandaag stevig en dat wisten ze bij Jumbo-Visma maar al te goede. De geel-zwarte brigade scheurde het peloton vrijwel meteen na de start in stukken. Remco Evenepoel liet zich niet verrassen en was mee in de kopgroep die slechts uit 13 renners bestond. De andere klassementsmannen hadden de slag gemist.

Op de eerste klim van de dag troepte alles weer samen en keerde de rust terug in het peloton. Het waaiergeweld zorgde voor een gemiddelde snelheid van maar liefst 50,1 km/h in het eerste uur!

Na de samensmelting trokken Amanuel Ghebreigzabhier, Lennard Kämna, Jonathan Caicedo, Matteo Sobrero, Ruben Fernandez, Chris Hamilton, Daniel Navarro en Jon Barrnetxea ten aanval. In geen tijd reden de acht leiders zeven minuten voor het peloton uit!

Na de afdaling van de eerste klim volgden 100 golvende kilometer richting de slotklim. Bora-Hansgrohe, Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma probeerden het peloton andermaal in stukken te scheuren waardoor de voorsprong van de koplopers halveerde tot zo'n vier minuten. Even later kwam aan de waaieroorlog een einde.

Slotklim

De acht leiders reden aan de voet van Alto Caravaca de la Cruz vier minuten voor het peloton uit. Op 5 kilometer van de top reed Lennard Kämna weg van zijn medevluchters. Matteo Sobrero ging in z'n ééntje opzoek naar de Duitser, maar het was Kämna die als eerste boven kwam. Op zijn 26e heeft hij nu in elke grote ronde een etappe gewonnen! Matteo Sobrero werd tweede. Chris Hamilton strandde op plek drie.

In de groep met de klassementsmannen trokken Joao Almeida en Aleksandr Vlasov ten aanval. Even later ging Primoz Roglic in de tegenaanval. Hij pakte twee seconden terug op zijn concurrenten (de tijdsopname vond op twee kilometer van de finish plaats). De rode trui blijft in handen van Sepp Kuss.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023