Technisch directeur Vuelta verdedigt zich: 'We hebben ongelofelijk veel tegenslag'

Volgens de organisatie van de Vuelta a España zijn de vele debacles tijdens de eerste eerste negen etappes vooral te wijten aan tegenslag.

Vuelta Espana 2023 stage- 01

Vandaag mogen de renners in de Ronde van Spanje een dagje rusten. Dat is nodig, niet alleen om te recupereren van hun fysieke inspanningen, maar ook om even te bekomen van alle chaos die zich afspeelde tijdens de eerste negen etappes. Bij de organisatie zullen ze wellicht ook blij zijn met een rustdagje.

Het begon al op dag één met de ploegentijdrit. Die viel letterlijk en figuurlijk in het water omdat de regen met bakken uit de lucht viel. Maar erger was het late startuur waardoor de meeste teams hun race tegen de klok in het donker moesten afleggen. De organisatie kreeg een eerste veeg uit de pan.

Op dag twee ging het al opnieuw mis. Het bleef maar regenen, wat eigenlijk uitzonderlijk is voor Barcelona in deze periode van het jaar. De finale in het stadscentrum van de Catalaanse hoofdstad was door de opeenvolging van rotondes en bochten bovendien erg gevaarlijk. Na veel kritiek van de renners werd uiteindelijk beslist om de tijdsverschillen voor het algemene klassement al op negen kilometer van de finish op te nemen.

Een zorgeloze maandag na een chaotisch slotweekend zat er ook niet in. Remco Evenepoel won de bergetappe met finish bovenop de klim naar skioord Arinsal. Meteen na aankomst knalde hij echter op de woordvoerster van de Andorrese politie. Achteraf bleek dat de renners niet genoeg plaats hadden om na de aankomst uit te bollen. (Lees verder onder de tweet)



Zondag liep het een vierde keer mis. Op slotklim Alto Caravaca de la Cruz lag zoveel modder dat de organisatie besliste om de tijdsopname al op 2 kilometer van de top te laten plaatsvinden. "Ik heb als organisator de beslissing genomen", zegt technisch directeur Kiko Garcia aan Het Nieuwsblad.

Erger voorkomen

"Ik zal wel opnieuw een pak kritiek krijgen, maar ik had geen andere keuze. We hebben veel erger voorkomen. De aankomstploeg belde me om te zeggen dat er veel modder op de weg lag. Dat kwam door auto’s die de klim opreden. Net voor de laatste kilometer was er een heel steile afdaling, die dus niet alleen nat lag." (Lees verder onder de tweet)

Garcia besliste dan maar om de tijden op te nemen op het steilste stuk. "Puur sportief heeft die beslissing weinig invloed gehad op de rituitslag. Als organisator hebben we tot het allerlaatste moment gewacht om de knoop door te hakken. De renners waren blij met die beslissing."

Tegenslag

In het openingsweekend was het noodweer de spelbreker. En dat heeft natuurlijk niemand in de hand. "In deze Vuelta hebben we voorlopig ongelofelijk veel tegenslag”, zegt Garcia. “Neem nu Murcia: dat is een regio waar het bijna nooit regent, maar dat was nu helaas wel het geval. In Barcelona was het ook van dat. Elke dag is een nieuw avontuur."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023