Vuelta | Slotklimmetje met lastige laatste kilometer! Alles wat je moet weten over etappe 11: Lerma-La Laguna Negra

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De hele etappe is voor Spaanse begrippen zo plat als een dubbeltje. Een ideale dag voor de sprinters zou je zeggen, maar de snelle mannen komen bedrogen uit. De finish is namelijk getrokken op een klim van 8,3 kilometer aan 5,8 procent. De klim is niet heel moeilijk en vooral in het begin is er tijd om in een ritme te raken. De laatste 1,3 kilometer aan 8,6 procent is wel behoorlijk uitdagend.

En dus zullen de snelle mannen ook in de elfde etappe geen enkele kans hebben op de dagzege. “Aanvallers zullen deze etappe omcirkeld hebben in hun agenda”, vertelt koersdirecteur Escartín. “Als geen ploeg van een klassementsrenner wil controleren, kan een vluchtgroep leiden tot de overwinning.”

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Escartín vertelt dat veel van de renners La Laguna Negra nog zullen kennen uit 2020, want toen werd deze klim voor het eerst opgenomen in de Vuelta a España. De overwinning ging toen naar Dan Martin, die met een machtige sprint zijn concurrenten Primož Roglič en Richard Carapaz voorbleef. De verschillen vielen overigens mee op de klim, want de eerste 22 renners bleven binnen de minuut van elkaar. De eerste tien finishten binnen een halve minuut.

Trivia

Startplaats Lerma ligt zo’n veertig kilometer zuidelijker dan Burgos. Het stadje is regelmatig finishplaats geweest van de Ronde van Burgos. Tegenwoordig een belangrijke voorbereidingskoers op de Vuelta a España, maar de eerste twee edities (1946 en 1947) werden georganiseerd in juli.

Vervolgens duurde het tot 1981 voordat de Ronde van Burgos wéér verreden werd. Marino Lejarreta is recordhouder met vier eindoverwinningen. Andere grote namen op de erelijst zijn onder anderen Abraham Olano (2x), Alejandro Valverde (2x), Nairo Quintana (2x), Mikel Landa (2x) en Remco Evenepoel.