Vuelta | Waaiers of 'gewoon' sprinten? Alles wat je moet weten over etappe 12: Ólvega-Zaragoza

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De twaalfde etappe is voor de sprinters. De beginfase loopt naar beneden en vervolgens is er een klein hupje omhoog. Voor vroege vluchters een ideaal moment om iets te forceren, maar hoogstwaarschijnlijk is er niet veel animo voor de vlucht van de dag. Er ligt namelijk nog maar één obstakel op de rest van de route. Een flinke klim, maar niet eentje waar de meeste sprinters van wakker liggen.

De kans dat deze twaalfde etappe in een massasprint eindigt, is dan ook enorm. Maar: “De wind kan in deze regio van Spanje het verschil maken”, aldus Escartín. “Waaiers komen vaak voor als de Vuelta naar Zaragoza gaat. Als dit gebeurt, wordt het een gevaarlijke dag voor de renners die daar niet goed mee omgaan.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Zaragoza is een stad waar de Vuelta a España graag eindigt. Al is het inmiddels van 2008 geleden dat de Vuelta finishte in Zaragoza. Dat jaar won Sébastien Hinault door Lloyd Mondory en Greg Van Avermaet af te houden. Wie ook graag finishte in Zaragoza, was Alessandro Petacchi.

De Italiaan won in 2000, 2004 en 2005 een Vuelta-etappe in Zaragoza. De Italiaan staat tweede op de lijst van meeste etappezeges in de Vuelta met in totaal liefst twintig. In de Giro d’Italia won hij er zelfs twee meer, terwijl hij in de Tour zes ritzeges boekte.

Trivia

Zoek naar de bezienswaardigheden van finishplaats Zaragoza en er verschijnen boven aan het lijstje twee kathedralen. Vooral de uit de zeventiende eeuw stammende Catedral-Basílica de Nuestra Señora de El Pilar is indrukwekkend om te zien. Het is de grootste barokke kerk van Spanje en enorm populair als bedevaartsoord.

De legende gaat dat de Heilige Maagd verscheen op een marmeren zuil voor de apostel Jacobus. Verder zie je in deze kathedraal werken van kunstschilder Francisco Goya, die in 1746 is geboren in Zaragoza. Schilderijen van Goya zijn te zien in de bekendste musea ter wereld, zoals het Louvre, Hermitage en Museo del Prado.