Vuelta | Alleen maar klimmen en dalen! Alles wat je moet weten over etappe 13: Huesca La Magia-Tourmalet

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De dertiende etappe is slechts een ruime 135 kilometer lang en het belooft spektakel te worden. Het gaat op, af, op, af en weer op. Vanuit de start gaat het al omhoog. Gelukkig voor de sprinters niet heel lang en zwaar: 4,5 kilometer aan 5,5 procent. Vervolgens gaat het dertig kilometer lang naar beneden en dan kan het feest beginnen op Frans grondgebied.

Te beginnen met de Col d’Aubisque (16,6 kilometer aan 7,0 procent), gevolgd door de zware Col de Spandelles (10,4 kilometer aan 8,1 procent). Daarmee is het feest nog niet over, want er wacht nog een flinke uitsmijter: de Col du Tourmalet.

Een monster van 18,8 kilometer aan 7,4 procent. Nog steeds een monster, maar de kant het Vuelta-peloton doet van Luz-Saint Sauveur is wel beduidend minder zwaar dan de andere kant, die bijvoorbeeld nog de scherprechter was in de afgelopen Tour de France Femmes.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de Tourmalet

De andere kant dus, maar met name het laatste stuk nog steeds wel heel zwaar.

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.20 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.42 uur voorzien.

Wielerhistorie

Vol verwachting werd er in 2020 naar uitgekeken: een finish op de Col du Tourmalet in de Vuelta a España. De fans kwamen bedrogen uit, want in het coronajaar koos de organisatie ervoor om de grens niet over te steken.

En dus werd de etappe hertekend. We zijn drie jaar verder en nu doen de renners in de Vuelta de mythische col wel aan. De klim die zijn mythische status vooral heeft opgedaan in de Tour de France. Niet voor niets staat boven op de top een standbeeld van Jacques Goddet, de bestuurder die in 1939 directeur werd van de Tour de France.

Trivia

Startplaats Formigal was in 2020 een finishplek. Die etappe werd gewonnen door Ion Izagirre, die daarmee zijn hattrick aan ritzeges in grote rondes wist te completeren. Afgelopen Giro d’Italia voegden Mads Pedersen en Magnus Cort zich bij de groep renners die in alle drie de grote rondes prijs schoten. Wanneer komt Mathieu van der Poel eens naar de Vuelta om de hattrick te voltooien?