Parkoers
De veertiende rit is iets langer dan die van de dag ervoor, maar de bergen zijn in een nog kleinere afstand gepropt. De eerste vijftig kilometer loopt vlak, maar daarna moeten de renners wel meteen de Col Hourcère (11,6 kilometer aan 8,3 procent) zien te bedwingen.
Op zestig kilometer van de meet begint de zwaarste col van de dag. De Col d’Erroymendi van 10,3 kilometer aan 9,3 procent kan renners serieus in problemen brengen. De zwaarste kilometer loopt aan liefst 12,7 procent. Vervolgens is er een lang plateau waar je iets kunt hebben aan vooruitgeschoven ploeggenoten. De slotklim is 9,4 kilometer lang en loopt aan 6,3 procent. Niet héél zwaar, maar de renners zullen de hoogtemeters inmiddels voelen.
Profiel
Profiel van de slotklim
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.44 uur voorzien.
Wielerhistorie
Cyril Barthe van Burgos-BH staat vandaag met een speciaal gevoel op. De Fransman is namelijk geboren in Sauveterre-de-Béarn, waar de renners het startschot horen.
Het scheelde niet veel of Barthe had helemaal de kans niet gekregen om in de Vuelta te starten, want hij reed voor het B&B Hotels-KTM-team van Jérôme Pineau. Die ploeg is opgehouden te bestaan nadat een deal met de stad Parijs niet doorging. Op de valreep kon hij tekenen bij Burgos-BH. Barthe reed drie keer de Tour de France en één keer eerder de Vuelta a España.
Trivia
Startplaats Sauveterre-de-Béarn ligt in de regio Pyrénées-Atlantique en staat te boek als een van de meest pittoreske plaatsjes van dit deel van Frankrijk. De rivier de Gave stroomt erlangs en de stad is gebouwd op een rotsachtige helling.
Kenmerkend voor Sauveterre-de-Béarn zijn de verdedigingsmuren om de stad heen en dat het gedurende de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van deze regio was. De stad ademt qua gebouwen dan ook nog steeds de middeleeuwen uit, want de muren en verdedigingswerken zijn goed bewaard gebleven.
- Beeld: ASO