Vuelta | Typisch Baskisch ritje! Alles wat je moet weten over etappe 15: Pamplona-Lekunberri

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Een klassieke overgangsetappe staat op het programma op de vijftiende dag. Of is er stiekem een goed klimmende sprinter die denkt de veeleisende slotfase te kunnen overleven? Koersdirecteur Escartín gaat in elk geval uit van een succesvolle aanvalspoging.

Er liggen in de vijftiende rit drie noemenswaardige heuvels te wachten voor de renners. De Puerto de Lizarraga is vooral lang, maar niet bepaald moeilijk. Vervolgens rijden de coureurs een lokaal parkoers met daarin de Puerto de Zuarrarrate van 6,5 kilometer aan 5,1 procent.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.19 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.42 uur voorzien.

Wielerhistorie

Noem Pamplona in combinatie met de wielersport en je komt uiteraard meteen uit bij Miguel Indurain. De misschien wel beste Spaanse wielrenner ooit. Vijf keer won hij de Tour de France, tweemaal was hij de beste in de Giro d’Italia.

En toch, de thuisronde staat niet op zijn palmares. In eigen land viel het namelijk nooit op zijn plaats. Hij won er zelfs nooit een etappe. Vier keer kwam hij niet aan de finish, twee keer eindigde hij ver van de ereplaatsen en in 1990 en 1991 werd hij respectievelijk zevende en tweede.

Trivia

Al decennia wordt gedemonstreerd tegen stierenvechten, maar in Pamplona blijft de bezigheid populair. Het eerste stierenrennen werd gedocumenteerd in de zestiende eeuw en zelfs de wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway kwam ooit naar Pamplona om het te aanschouwen.

Tijdens het San Fermín-festival rennen duizenden mensen door de smalle straten van Pamplona, waarna de stieren in de arena worden omgebracht door professionele stierenvechters. Sinds 1910 vonden zestien mensen de dood tijdens het stierenrennen in Pamplona.