Filippo Ganna knalt naar snelste tijd in Valladolid, Remco Evenepoel deelt tik uit aan concurrenten

Filippo Ganna heeft de individuele tijdrit in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. Remco Evenepoel was de snelste klassementsman.

Vuelta Espana 2023 - Stage-10

Daags na de eerste rustdag in de Vuelta mochten de renners de longen uit hun lijf rijden tijdens een vlakke tijdrit van 25,8 kilometer. De ploegentijdrit op dag één viel letterlijk en figuurlijk in het water en werd in het donker verreden. In Valladolid scheen vandaag de zon en was het aangenaam vertoeven met temperaturen tot 27°C.

Stefan Bissegger zette een eerste richttijd neer. De Zwitser legde het traject af aan 53,441 km/h gemiddeld. Topfavoriet Filippo Ganna verpulverde die tijd. Het Italiaanse tijdritkanon klokte af op een gemiddelde snelheid van 55,968 km/h. Zijn Landgenoot Mattia Cattaneo reed eveneens een sterke tijdrit en deed beter dan Bissegger.

Niet Remco Evenepoel, maar Primoz Roglic zette de beste tussentijd van alle klassementsmannen neer. De olympische kampioen deed één seconden beter dan de wereldkampioen. Beiden kwamen niet in de buurt van Ganna.

Ganna klopt Evenepoel

Uiteindelijk deed niemand nog beter dan Filippo Ganna. Remco Evenepoel herpakte zich in het tweede deel en strandde op plek twee. De wereldkampioen tijdrijden deed 19 seconden beter dan Primoz Roglic, die derde werd. Joao Almeida werd vierde. Aleksandr Vlasov zette de vijfde beste tijd neer.

Van alle klassementsmannen kreeg Jonas Vingegaard de grootste tik. De Tourwinnaar verloor 1'02" op Evenepoel. Sepp Kuss blijft leider in het algemene klassement. Marc Soler staat nog steeds tweede, op 26 seconden. Remco Evenepoel staat derde op 1'09". Uitslag en beelden:

Remco Evenepoel rijdt morgen in de jongerentrui. Kaden Groves leidt nog steeds het puntenklassement en Eduardo Sepulveda is bergkoning. Morgen trekt het peloton opnieuw de bergen in. De etappe is Spaans vlak tot aan de slotklim die 6.5 kilometer lang is en stijgt aan 6.7% gemiddeld.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023