Remco Evenepoel kon favorietenrol niet waarmaken: 'Ik had niet mijn beste dag'

Geen ritwinst voor Remco Evenepoel in de individuele tijdrit, maar hij liep hij wel wat verder uit op zijn concurrenten!

Vuelta Espana 2023 - Stage-10

Remco Evenepoel begon als topfavoriet aan de tijdrit in Valladolid, maar de wereldkampioen tijdrijden botste tegen straaljager Filippo Ganna. De Italiaanse tijdritkampioen legde het 25,8 kilometer lange traject in Valladolid af aan een gemiddelde snelheid van maar liefst 55,986 km/h. Remco Evenepoel was, op een gepimpte tijdritfiets, 16 seconden trager.

Toch heeft Remco Evenepoel eigenlijk geen reden om te balen. Hij was sneller dan alle klassementsmannen en smeerde Jonas Vingegaard maar liefst 1'02" aan! "Het is een dubbel gevoel", vertelde hij aan Sporza, terwijl hij op de rollen aan het afkoelen was.

Geen topdag

"Ik had niet mijn beste dag. Na 10 minuten had ik even een moeilijk moment en daar heb ik deze tijdrit verloren, denk ik. Daarna hield ik min of meer gelijke tred met Filippo Ganna en liep ik uit op de rest. Ik moet gewoon tevreden zijn."

De verklaring achter dat minder momentje? "We hebben al 9 dagen hard gekoerst, terwijl Ganna zich wat kon sparen", legt hij uit. "Met dezelfde manier van koersen had ik misschien kunnen winnen, maar daar steek ik het niet op."

"Dit is een grote ronde, dat is anders dan een eendagstijdrit. De ene renner is meer vermoeid dan de andere. 16 seconden trager zijn dan iemand die een patent heeft op zo'n tijdrit, dat is niet slecht. En zeker niet terwijl ik niet mijn beste dag had. Ganna was gewoon veel sterker. Als ik van iemand wil verliezen, dan is het van hem."

Voorsprong

In het algemene klassement staat hij nu derde, op 1'09" van leider Sepp Kuss. Primoz Roglic is eerste achtervolger op 27 seconden. "Dat is al een mooie voorsprong, maar er komt nog heel veel. Het zal nog spannend worden. Ik heb de jongste periode veel meer getraind op het lange klimwerk dan op mijn tijdrit", aldus Remco Evenepoel.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023