Matteo Jorgenson kiest voor Jumbo-Visma: 'Heb Wout gezegd dat ik hem aan zege in de Ronde en Roubaix wil helpen'

De jonge Amerikaan Matteo Jorgenson kon op interesse van bijna elke WorldTour ploeg rekenen, maar kiest volgens seizoen voor Jumbo-Visma.

Tour de France 2023 - stage 09

Na vier seizoenen bij Team Movistar, zoekt Matteo Jorgenson andere oorden op. De 24-jarige Amerikaan tekende een contract voor drie seizoenen bij Jumbo-Visma. Daar zal hij vooral moeten knechten voor zijn kopmannen en minder voor eigen rekening kunnen rijden.

De Amerikaanse toprenners in het peloton zijn op één hand te tellen. Matteo Jorgenson is er ééntje van. Dit seizoen kwam hij helemaal bovendrijven door een ritzege én het eindklassement in de Ronde van Oman te winnen. In de Ronde van Vlaanderen finishte hij als negende.

In de E3 Saxo Classic werd hij zelfs verrassend vierde, ofwel 'best of the rest', want op het podium stonden toen Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar! In de Ronde van Romandië werd hij tweede. In de Tour won hij ei zo na de bergrit naar Puy-de-Dôme.

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

Knappe resultaten dus, voor een jongen die opgroeide in de Amerikaanse staat Idaho, in de schaduw van de Rocky Mountains, ver weg van het wielergekke West-Europa. "Het is een schitterende plek om te leven", zegt Jorgenson in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik ging constant skiën en rondtrekken in de bergen. Maar door het gevaarlijke verkeer was het er lastig om te fietsen."

Europa

Jorgenson droomde ervan om profrenner te worden en trok op z'n 15e naar België om er te leren koersen. "Ik reed heel wat kermiskoersen in Vlaanderen en dat was echt een cultuurshock. De kleine dorpjes, biertenten... Ik wist niet wat ik zag. Koersen tegen 150 Belgen was echt crazy! Ik heb één keer kunnen winnen, in Geel."

Op zijn 18e verhuisde de talentvolle Amerikaan definitief naar Europa. Bij de talentenploeg van Axel Merckx was hij niet welkom. Na heel veel solicitatiemails bood Chambéry CF, de opleidingsploeg van AG2R-Citroën, hem een kans. "Ik nam in december het vliegtuig naar de Franse Alpen. Het was er ijskoud, het sneeuwde en we konden amper trainen." (Lees verder onder de foto)



"Ik werd zelfs niet betaald en leefde op een appartement met twaalf Franse ploegmakkers die geen woord Engels spraken. Ik leerde zo snel mogelijk Frans om mee te kunnen praten aan tafel en de tactiekbesprekingen te begrijpen."

Investeren

In 2020 werd Jorgenson opgepikt door Movistar. Dit seizoen brak hij helemaal door, maar hij investeerde wel zelf heel veel geld om een beter renner te worden. "Ik heb dit jaar elke cent van mijn salaris gespendeerd aan mijn ontwikkeling."

"Ik ben drie keer een maand in m'n ééntje op hoogtestage geweest, heb een persoonlijke verzorger en een diëtist ingehuurd en heb geïnvesteerd in tijdritmateriaal. Dat heeft veel geld gekost, maar het was het waard."

Veel belangstelling

Door zijn knappe resultaten kwam hij dit seizoen plots in de belangstelling van zowat elke WorldTour ploeg. "Dit keer moest ik zelf geen e-mails sturen, maar contacteerden op twee na alle World Tour-ploegen mijn makelaar. Ik heb ze allemaal persoonlijk gesproken, ook Soudal Quick-Step."

Jumbo-Visma wist de Amerikaan uiteindelijk te overtuigen. Een beetje een opvallende keuze, want bij de geel-zwarte brigade van Richard Plugge zal hij veel minder voor eigen rekening kunnen rijden. "Ik besef dat er kritiek is, maar ik wilde gewoon naar de ploeg waarvan ik denk dat ik er het allerhoogste niveau kan halen. Ik rijd liever in dienst van iemand die kan winnen dan dat ik zelf zesde of achtste word."

Wout van Aert kan volgend seizoen alvast rekenen op een superknecht in de voorjaarsklassiekers. "Tijdens de Tour heb ik al met Wout zitten praten. Ik heb hem gezegd dat ik hem dolgraag aan de overwinning in de Ronde of Roubaix wil helpen", aldus Matteo Jorgenson.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023