Vingegaard wint koninginnenrit naar Tourmalet, Evenepoel zakt helemaal door het ijs

Jonas Vingegaard heeft op flanken van de Tourmalet een gooi gedaan naar eindwinst in de Ronde van Spanje. Remco Evenepoel mag zijn rode droom opbergen.

Vuelta Espana 2023 - Stage-6

Hoogdag in de Vuelta a España want vandaag werd de koninginnenetappe verreden! De renners moesten drie loodzware Pyreneeëncols over: Col d’Aubisque (16.6 km, 7%), Col de Spandelles (10.4 km, 8.1%) én Col du Tourmalet (18.8 km, 7.4%). Op die laatste beestachtige klim lag ook de finish, op een hoogte van 2115 meter.

De eerste klim van de dag zorgde al voor schade. Op Col d'Aubisque ging het te snel voor Joao Almeida. Enkele kilometers van de top mocht ook Remco Evenepoel zijn rode droom opbergen. Omringd door zijn ploegmakkers zakte hij in zijn witte jongerentrui helemaal door het ijs. Wat volgde was een lange lijdensweg richting Tourmalet.

Intussen demarreerden Kenny Elissonde, Cristian Rodriguez, Andreas Kron en Michael storer. In de afdaling werden de vier alweer ingerekend door het groepje met de klassementsmannen. Evenepoel hing toen al op 1'45".

Col de Spandelles

Wie zich vandaag wel goed voelde, was Mikel Landa. De Bask viel op Col de Spandelles maar liefst drie keer aan, maar kon de beste klimmers in deze Vuelta niet lossen. Op de top van de Spandelles reden 21 renners voorop. Vingegaard pakte de vier boniseconden op de top. Evenepoel zakte verder verder weg tot 6 minuten.

Tourmalet

De aanloop naar de Tourmalet, het dak van deze Vuelta, verliep relatief rustig. Aan de voet bleven nog 16 renners over. De mannen van Jumbo-Visma legden een strak tempo op. Jonas Vingegaard viel al op acht kilometer van de top als eerste aan.

De Deen sloeg een gaatje. Enric Mas leidde de achtervolgende groep, maar de Tourwinnaar reed alleen maar verder weg. Op vijf kilometer van de top ging Mas in de tegenaanval. Sepp Kuss kroop in het wiel van de Spanjaard. Roglic, Ayuso en Uijtdebroeks sloten even later aan.

Jonas Vingegaard hield zijn solo vol tot aan de top en schrijft op die manier de koninginnenetappe in de Vuelta op zijn naam. Sepp Kuss had zijn kompanen achter gelaten en werd tweede op 30 seconden. Hij behoudt ook zijn leiderstrui. Primoz Roglic strandde op een derde plek op 33 seconden. Remco Evenepoel bereikte pas 27 minuten later de top.

Niet alleen in de rituitslag, maar ook in het algemene klassement staat Jumbo-Visma boven. Kuss blijft leider en heeft 1'37" voorsprong op Roglic. Vingegaard staat derde op 1'44".

Ook de etappe van morgen kan als de koninginnenrit beschouwd worden. De renners moeten twee cols buiten categorie over, alvorens te finishen op Larra-Belagua (9.4 km, 6.3%).

Vuelta a España
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023