Vroege vluchter Rui Costa pakt allereerste ritzege in de Vuelta, Remco Evenepoel kleurt etappe

Rui Costa heeft de 15e etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De ex-wereldkampioen klopte Lennard Kämna en Santiago Buitrago in een sprintje.

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

Na twee loodzware Pyreneeënritten, kregen de renners in de 15e etappe een heuvelachtig parkoers van Pamplona  naar Lekunberri voorgeschoteld. De Puerto de Zuarrarrate  (6.3 km, 5.1%) werd twee keer beklommen. Na de laatste passage was het nog 9 kilometer dalen richting de finish.

In een razendsnelle openingsfase probeerde Remco Evenepoel meerdere keren een ontsnapping tot stand te brengen. Op de eerste klim van de dag leek Evenepoel samen met 17 renners definitief vertrokken, maar Jumbo-Visma vertrouwde het niet en rekende hen terug in. Evenepoel, die vandaag in de bollentrui reed, pakte op de top wel de volle buit.

In de afdaling van de eerste klim slaagden 15 renners, mét Remco Evenepoel, er toch nog in om weg te geraken uit het peloton. Op de eerste beklimming van de Zuarrarrate pakte Evenepoel andermaal de bergpunten.

Finale

Op de slotklim versnelden Santiago Buitrago en Rui Costa uit de kopgroep. Lennard Kämna kwam vlak voor de top aansluiten bij de Colombiaan en de Portugees. Evenepoel kon niet volgen.

Het koptrio gooide zich in de afdaling naar  beneden. Kämna was iets te gretig en ging onderuit, maar omdat Buitrago en Costa vreemd genoeg wat begonnen te pokeren en discussiëren in de afdaling, kon de Duitser terug aansluiten.

Op een kilometer van de streep gingen de drie weer surplacen. Kämna zette uiteindelijk als eerste aan, maar het was Costa die het sprintje won.

De 36-jarige ex-wereldkampioen wint zijn allereerste ritzege in de Ronde van Spanje. Kämna werd tweede, voor Buitrago. Het achtervolgend groepje kwam nog gevaarlijk dichtbij. Evenepoel won het sprintje om de vierde plek.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023