Parkoers
Na de zestiende etappe is ook de zeventiende slechts iets meer dan 120 kilometer. Toch is er geen enkele renner die naar de zeventiende rit uitkijkt. Misschien enkel de klimmers die écht over hoogvorm beschikken. Al zullen ook zij niet genieten op de steile flanken van de Altu de l’Angliru.
De eerste 65 kilometer is makkelijk, maar dan kan de helletocht beginnen. De Alto de Colladiella (6,5 kilometer aan 7,9 procent) en Alto del Cordal (5,7 kilometer aan 8,5 procent) zijn al zwaar, maar klein bier vergeleken met de Angliru (13,2 procent aan 9,4 procent). Escartín: “Deze etappe zal beslissend zijn voor de uiteindelijke uitkomst van deze Vuelta a España."
Profiel
Profiel van de Angliru
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.
Wielerhistorie
Op de Altu de l’Angliru kwam vijf keer een Spanjaard juichend over de streep en verder wonnen er ooit een Italiaan, Fransman en Brit. Tot twee keer toe werd een Nederlander tweede. Beide keren was dat Wout Poels. Al heeft hij door het schrappen van Juan José Cobo (2011) uit de uitslag officieel wél gewonnen. “Het is niet de manier waarop je wil winnen daarom zegt het me nu niet zoveel meer."
Trivia
De Altu de l’Angliru is dé meest aansprekende berg van Spanje. Hoe loopt de col die bekendstaat als een hel? De Alto de l’Angliru is 12,5 kilometer lang en in het begin is de klim eigenlijk helemaal niet extreem moeilijk. De eerste kilometer loopt aan 5,2 procent gevolgd door drie kilometers rond de acht procent. Vervolgens 6,2 en zelfs een kilometer aan 1,6 procent.
Pas dan begint het geweld, want de zes kilometers die volgen lopen aan respectievelijk 13 procent, 14,2 procent, 10,8 procent, 14,2 procent, 16,9 procent en 12,9 procent. Een verschrikkelijke onderneming, hier wordt het klassement opgeschud.
- Beeld: ASO