Wout van Aert: 'Ik was volledig van slag toen ik het nieuws over Van Hooydonck hoorde'

Wout van Aert blikt vooruit op het EK tijdrijden. Ook zijn ploegmakker Nathan Van Hooydonck kwam ter sprake.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields 2023

De VAM-berg in Drenthe vormt van woensdag t.e.m. zondag het decor van de Europese kampioenschappen wielrennen. Alle tijdritten vinden op dag 1 plaats. Bij de mannen elite is Wout van Aert dé grote topfavoriet. Zijn grootste concurrenten voor goud zijn Joshua Tarling, Stefan Küng en Stefan Bissegger.

Van Aert heeft er echter geen vlekkeloze voorbereiding opzitten. In de aanloop naar het EK werd hij ziek, waardoor hij moest passen voor het duel met Mathieu van der Poel in de SUPER 8 Classic. "Ondertussen voel ik me weer gezond, maar vorige week had ik acute buikgriep", vertelt hij aan Sporza. "Het was een paar dagen niet zo leuk. Ik heb enkele trainingen moeten schrappen."

"Ideaal is dat nooit, maar met de Ronde van Groot-Brittannië in mijn benen en met wat extra rust zal ik fris aan de start staan. De laatste 2 dagen had ik weer een normaal gevoel en ik hoop dat ik niets verloren ben van mijn vorm."

Vraagtekens

Van Aert geeft toe dat hij met wat vraagtekens over zijn vorm zit. "Ik was nooit helemaal hersteld na mijn terugkeer uit de Tour of Britain en woensdag werd ik ziek. Het valt af te wachten of deze tijdrit net te vroeg of net niet te vroeg komt."

Het parkoers van de tijdrit noemt hij 'saai'. "Er is weinig bijzonders aan. Voor mij mocht het wat technischer, want dat ontbreekt vrijwel volledig." De 19-jarige Joshua Tarling, die op het WK naar brons knalde, is volgens Van Aert de grote favoriet.

Van Hooydonck

Ook het nieuws over trainingsmaatje Nathan Van Hooydonck heeft er stevig ingehakt. Die raakte een week geleden betrokken in een verkeersongeval, nadat hij een hartaanval kreeg achter het stuur. Hij werd meteen gereanimeerd en even in een coma gehouden werd. Ondertussen zou hij aan de beterhand zijn.

"Ik was aan het trainen toen ik het nieuws kreeg en ik was volledig van slag", zegt Van Aert. "Het voelde alsof ik de hele dag mijn adem had ingehouden tot het nieuws kwam dat hij ontwaakt was. Het is hard aangekomen." (Lees verder onder de foto)

Photo: Tim Van Wichelen/Cor Vos © 2023

"Het was een grote opluchting dat hij het overleefd heeft, maar we zitten nog met veel vragen. De eerste uren waren de ergste: je vreesde voor zijn leven en het kwam uit het niets."

Van Aert heeft af en toe contact met Van Hooydonck. "We hebben nog niet echt gebeld, maar hij herstelt goed. Hoe het concreet met hem gaat, dat is iets waar hij of de ploeg over moet communiceren."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023