Misschien een moeilijke vraag, maar wat maakt hem op fysiologisch vlak zo goed?
"De grootste kwaliteit is dat hij de vermogens die hij op training trapt ook aan het einde van een koers kan trappen. En zelfs in een koers van drie weken. De echte toppers onderscheiden zich van subtoppers doordat ze aan het einde van de koers hun waardes halen. Ze tonen bijna geen verval. Hij kan het daarbij ook op hoogte, of in warme omstandigheden. Al moet je daar natuurlijk keihard voor werken, want het is niet dat als hij naar zijn fiets kijkt dat hij meteen hard fietst."
Als Pogačar en Vingegaard beiden twee weken hebben om zich voor te bereiden op pakweg Parijs-Nice: zou Vingegaard dan winnen?"
Haha, dat is een moeilijke vraag. Ik weet niet wat Pogačar doet natuurlijk. Ik weet wel van Jonas dat hij in twee weken héél snel vooruitgaat. Van alle renners waarmee ik ooit heb samengewerkt is Jonas degene die het snelst in vorm kan raken als hij de juiste prikkels krijgt."
Hoe uniek is Vingegaard in het halen van zijn vermogens op hoogte?
"Het heeft allereerst met zijn voorbereiding te maken. Hij zit voor de Tour meer dan vijf weken op hoogte. En je lichaam past zich telkens aan. Je lichaam heeft namelijk een geheugen. Dus als je hoogtestages stapelt, dan pas je je weer sneller aan als je op hoogte bent. Jonas is iemand die zich snel aanpast als bepaalde vormen van uitdaging opspelen, zoals hoogte, hitte of ook ziekte."
"Na tien dagen geen training door Covid was Jonas in twee weken razendsnel vooruitgegaan. In deze fase van zijn loopbaan gaat Jonas gewoon sneller vooruit dan andere renners in de ploeg en in het peloton. De samenwerking met Jonas is heel fijn. We zijn een goede match, want we zijn beiden terughoudend. Een beetje introverter. Dankzij Jonas heb ik zelf ook veel bijgeleerd."
Lees de rest van het interview met Tim Heemskerk in de Wieler Revue die binnenkort in de winkels verschijnt! Verder daarin veel aandacht voor vrouwenwielrennen!
- Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023