Mathieu van der Poel rijdt straks '10 à 15' crossen en overweegt Vuelta in 2024

Na een deelname aan de Tour en de Giro, wil Mathieu van der Poel volgend jaar voor het eerst de Vuelta a España betwisten.

Super 8 Classic 2023

Mathieu van der Poel schreef zondag het Madrid Criterium op zijn naam. Na afloop blikte hij tegenover de aanwezige pers terug op zijn fenomenale seizoen en deed hij zijn plannen voor de nabije toekomst uit de doeken.

Een paar jaar geleden was de wereldkampioen nog full-time crosser. Ondertussen reed hij op de weg een fraai palmares bijeen met onder meer zeges in de Ronde van Vlaanderen (2x), Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo, een Touretappe én een wereldtitel.

Hoe hij zo snel die omschakeling van het veld naar de weg kon maken? "Tegenwoordig is het laatste uur, anderhalf uur van een klassieker vergelijkbaar met een veldrit", grapte hij. "Het enige verschil is dat je daarvoor nog vijf uren moet fietsen. Het is een proces dat een paar jaar geleden begonnen is. Ik denk dat ik nu als wegrenner op mijn beste niveau ooit zit."

Komende winter mag Van der Poel zijn regenboogtrui aanhouden, want ook in het veldrijden is hij de regerende wereldkampioen. De precieze planning moet nog gemaakt worden, maar zeker is dat hij pas eind december het veld induikt. "Mijn programma zal een beetje hetzelfde zijn als vorig seizoen. Ik zal 10 à 15 crossen en het WK rijden."

Vuelta

Van der Poel reed al eens de Giro en de Tour uit. In 2024 wil de wereldkampioen graag eens drie weken door Spanje rijden. "De Olympische Spelen volgen kort op de Tour dus het wordt een bijzonder jaar. Ik weet nog niet precies wat ik zal doen, maar de Vuelta is zeker een optie."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023