Liz Deignan over niveau vrouwenwielrennen: 'Als ik vroeger een minuut 500 watt reed, waren er nog maar vijf over'

Liz Deignan is al een tijdje prof en kan dus goed beoordelen hoe het niveau in de vrouwenkoers de afgelopen jaren omhoog is geschoten.

Tour de France Femmes stage 4

Elizabeth 'Lizzie' Deignan reed onder de naam Armitstead in 2009 al mee in het profpeloton. Ze was een pionier op het gebied van zwangerschappen tijdens de wielercarrière. Ze is inmiddels twee keer bevallen en kwam telkens terug al renster.

500 watt

In al die jaren heeft ze het vrouwenpeloton zien veranderen. Je zou het zelfs een revolutie kunnen noemen, zegt Deignan in een groot interview dat in ons laatste magazine staat (hierrrrr bestel je het). In een paar jaar tijd is het niveau enorm omhoog gegaan. Dat geeft ze aan met een voorbeeld.

"Als ik vijf jaar geleden aanviel en een minuut 500 watt reed, waren er nog vijf rensters over. Doe ik dat nu, zitten er nog twintig in mijn wiel. Het klopt dat één ploeg dit jaar domineerde, maar dat zie je in alle sporten. Ik geloof niet dat een ploeg zo dominant kan blijven. De concurrentie moet het in de wintermaanden als motivatie gebruiken."

Annemiek van Vleuten

Volgens Deignan is er één iemand heel belangrijk geweest in die ontwikkeling en dat is de net gestopte Annemiek van Vleuten.

"Ze heeft de lat omhoog gelegd, want mede door haar is de rest van het peloton van hoger niveau geworden. Ze heeft ervoor gezorgd dat het respect voor vrouwenwielrennen groter is geworden door met mannen te trainen en hen te laten schrikken van het niveau."

"Niemand klom als Annemiek in haar beste tijd. Als je wilde meestrijden, moest je veranderen. Moest je op hoogtestage en investeren in allerlei details. Ze heeft andere rensters doen inzien wat nodig is om het topniveau te bereiken."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023