Van Empel behoudt in Herentals perfecte score na sprintduel met taaie Brand

Fem van Empel heeft de X2O-cross van Herentals gewonnen. Ze moest er diep voor gaan om Lucinda Brand te verslaan.

X2O Trofee Herentals women 2023

Na een periode van ziekte en knieproblemen keerde Fem van Empel terug in de cross van Herentals. De wereldkampioene kende een prima start en in de tweede ronde reed ze op het steilste stuk van het parkoers meteen weg bij concurrenten als Lucinda Brand en Annemarie Worst. Zodoende leek het wederom uit te draaien op een show van de Nederlandse veelwinnares.

Dat was echter gerekend buiten Brand, die bij het ingaan van de vierde van vijf rondes terugkeerde op kop van de koers. Ook Annemarie Worst lag niet ver achter Van Empel en Brand, die snel de kop pakte zodat Van Empel haar klimvermogen op de steile strook niet kon etaleren. Door die tempoverhoging van Brand raakte Worst wel definitief uit de running voor de overwinning.

Stugge Brand

De twee vooraan gaven elkaar weinig toe en op het steile klim lag het orgelpunt in de laatste ronde. Van Empel won het sprintje ernaartoe, begon er dus als eerste aan en op de looppassage nam ze snel afstand van Brand. Vervolgens trok ze ook flink door op het tweede steile stuk en daarmee leek de strijd beslist. Brand gaf alleen wederom niet op en keerde nogmaals terug bij Van Empel.

Nadat Brand een foutje maakte leek het gedaan, maar ze kon zelfs nog voor een derde keer terugkeren. Zodoende eindigde de strijd in Herentals in een sprint. Van Empel ging als eerste aan met Brand pal in haar wiel. Die laatste leek nog op te komen zetten, maar kon geen gaatje meer vinden tussen Van Empel en de boarding. De renster van Jumbo-Visma blijft daardoor ongeslagen dit seizoen.

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023