Niels Albert ziet kloof alleen maar groter worden in cross: 'Iserbyt en Vanthourenhout zijn vandaag niet beter dan 2 jaar geleden'

Mathieu van der Poel zette in Herentals alle crossers meteen op hun plaats. Op basissnelheid zette hij iedereen al onder druk.

X2O Trofee Herentals elite men 2023

Niels Albert gaat in zijn column voor Het Laatste Nieuws in op de verhoudingen in het veldrijden. Hij is streng voor de concurrentie. "In februari keert Toon Aerts na een schorsing van twee jaar terug naar de cross. Aerts vindt dat het niveau in het veldrijden de voorbije twee jaar niet naar boven is gegaan. Hij bedoelt dat Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout vandaag niet beter zijn dan twee jaar geleden. Toon heeft een punt. Misschien hebben ze wat progressie gemaakt, maar de kloof is niet kleiner gemaakt."

Iedereen legt zich dan ook neer bij het meesterschap van Van der Poel, Van Aert en zelfs Pidcock, zo stelt Albert. "Pidcock komt naar de cross en zegt: ‘Voor mij is veldrijden een leuk tussendoortje. Een doel in de cross heb ik dit jaar niet.’ Die rijdt maar een beetje rond op basisconditie. Pidcock crosst omdat hij graag crosst, omdat hij zichzelf graag een keer vuil maakt. En ondertussen drukt hij iedereen met de neus op de feiten."

Vrijdag in Mol rijden Van der Poel en Van Aert een eerste keer tegen elkaar. "Zaterdag in Antwerpen komt ook Pidcock erbij. Na zijn demonstratie in Herentals denk ik dat ook de beste Wout van Aert en Tom Pidcock nodig zijn om Mathieu van der Poel te kloppen. Mathieu flitst, hij levert een inspanning van twee, drie minuten en in die tijd heeft hij een voorsprong van twintig seconden of meer. Dat neemt niet weg dat ik toch op een mooie strijd hoop, vrijdag in Mol en zaterdag in Antwerpen."

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 202c