Brand komt dichter en dichter, maar Van Empel behoudt in Antwerpen 100 procent score dit seizoen

Lucinda Brand komt qua niveau dichter en dichter, maar toch heeft Fem van Empel ook de Wereldbeker van Antwerpen op haar naam geschreven.

Antwerpen cyclocross World Cup 2023 women

De start in het drukke Antwerpen was prima voor Lucinda Brand en Fem van Empel, die al in de eerste ronde een flink gat sloegen. Hier en daar schudden beiden eens aan de boom, maar ze gaven elkaar amper iets toe. Toch gaven ook Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado zich niet meteen gewonnen. Ze hingen lange tijd op zo'n tien seconden, kwamen weer iets dichterbij, maar in de derde ronde versnelde Brand vervolgens weer.

Een van de belangrijkste punten op het parkoers waren de balkjes, waar Pieterse en Van Empel in tegenstelling tot Brand wél al fietsend overheen sprongen. Nadat Brand haar versnelling toch even staakte, kwam Pieterse in de vierde ronde terug op kop van de koers. Dat had haar alleen flink veel energie gekost en lang kon ze niet in het wiel blijven en al snel zakte ze weer weg.

Foutje Brand

Het kantelpunt in de cross: Van Empel sloeg een gat na een foutje van Brand in het zand. Het bleek voor de wereldkampioene het sein om haar aanval in te zetten. Beetje bij beetje breidde ze haar voorsprong op Brand en ook Pieterse uit. Bij het ingaan van de vijfde van zes rondes had ze een voorgift van tien seconden. Brand had echter duidelijk hetzelfde niveau als Van Empel, want in het vervolg van de wedstrijd verloor ze amper nog tijd.

Van Empel, die vorige week ziek is geweest, maakte in het vervolg alleen geen enkele fout en bleef zodoende foutloos dit seizoen. Ze won alle elf de crossen waaraan ze dit seizoen meedeed. Brand en Pieterse completeerden het podium in Antwerpen.

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Β© 2023