Van der Poel gaat in op klassement in Tour de France, dopingvraag en hoe lang hij door wil: 'Zo lang ik graag blijf fietsen, zal ik dat doen'

Voor Mathieu van der Poel was 2023 een geweldig jaar waarin hij verschillende hiaten op zijn palmares wist te vullen.

Superprestige cyclocross race of Diegem elite men 2023

Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en het WK op de weg wist hij in 2023 voor het eerst te winnen. Daarmee heeft hij alles grote wedstrijden die bij hem passen gewonnen. Al lonkt hij ook naar Luik-Bastenaken-Luik. In tegenstelling tot Wout van Aert lijkt hij zich echter minder op een zo'n breed mogelijke erelijst te focussen.

Een klassement in de Tour de France nastreven zit er dan ook niet in, vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Ik ga nooit proberen de Tour te winnen. Ik kan het ook niet. Het niveau is te hoog geworden. Met die klimmers is het onmogelijk met mijn gewicht. Zelfs met vijf kilo minder gaat het mij nog steeds niet lukken. Mijn tijdrit is goed en ik kan aan alles werken, maar winnen is met mijn huidige niveau onmogelijk."

Jonas Vingegaard

Het niveau is tegenwoordig zo hoog geworden dat er soms ook vragen worden gesteld over doping. Ook aan Van der Poel. "Ja, natuurlijk geloof ik Vingegaard als hij zegt dat hij niets gebruikt. Mijn stalen mogen ze ook over vijftig jaar hertesten. Het niveau ligt tegenwoordig heel hoog door alle ontwikkelingen. Het materiaal wordt veel beter, voeding en supplementen, alles. Renners zoeken zelf de limieten meer op in trainingen."

"Als ik zie wat ik nu train, dat had ik vijf jaar geleden nooit gedaan. Dat kan door gezond te eten, goed te herstellen. Natuurlijk zijn er altijd leugenaars, dat is in het dagelijkse leven ook zo, dus ik steek mijn hand niet voor iedereen in het vuur."

Tot slot ging Van der Poel ook nog in op zijn toekomst: "De kans is zeker aanwezig dat ik na de Spelen van 2028 niet meer fiets. Er hebben al veel renners gezegd dat ze stoppen als ze 32 zijn. Na een tijd is het gewoon genoeg geweest en tijd voor iets anders. Maar zo lang ik graag blijf fietsen, zal ik dat doen."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023