Zo beleefden de Nederlandse teamgenoten van Mathieu van der Poel zijn wereldtitel: 'Blij dat ik afstapte'

Mathieu van der Poel deed het zelf, maar z'n ploeggenoten van die dag in Glasgow vertellen ook mooi over hoe zíj́ het beleefden.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

In ons magazine blikten we uitgebreid terug op de wereldtitel van Mathieu van der Poel in Glasgow. Over hoe hij de dag zelf beleefde weten we nu nagenoeg alles, maar het is ook leuk om te lezen hoe zijn teamgenoten voor een dag die wielerhistorie in the making ervoeren.

We spraken met Jan Maas en Daan Hoole over hoe zij het meemaakten in Schotland. Ze vertellen over wat er gebeurde toen ze uit koers stapten om Van der Poel aan te moedigen.

Jan Maas

“Ik ben iemand die niet graag uit koers stapt. Ik werd tegelijkertijd gelost met jongens als Magnus Cort en Alexander Kristoff. Ik zat rond plek zestig of zeventig, maar in totaal reden slechts zo’n vijftig jongens uit. De rest van de groep waarin ik zat, was niet meer bereid door te rijden."

"Op een gegeven moment zei Pascal (Eenkhoorn, red.): ‘Mathieu zit in de finale, laten we afstappen.’ Ik zeg het niet snel, maar deze keer was ik blij dat ik afstapte. We zaten in de bus en het regende, maar op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: ‘Kom op, we gaan nu langs het parkoers staan.’"

"We stonden net voor de bocht van Montrose Street. Onze livestream liep achter en precies één kilometer van waar we stonden viel Mathieu. Ja, er werd gescholden op dat moment. Hij reed echter al snel weer voorbij en we zagen dat hij nog een grote voorsprong had. Hij en de auto waren net de bocht om toen Pogačar, Van Aert en Pedersen in beeld kwamen.

"Hij had nog een voorsprong van twintig seconden, maar we spraken af dat ik met mijn zware stem zou schreeuwen dat de achtervolgers 45 seconden achter lagen, haha. Ik weet niet of ze het echt hoorden, maar we dachten in elk geval te zien dat de moed ze in de schoenen zakten. Ja, zelfs na de koers probeerden we Mathieu nog te helpen, haha.”

Lees verder onder de advertentie

Daan Hoole

“Pascal had al een paar keer geroepen dat het binnen was. Dertig seconden later ging Mathieu onderuit… We dachten allemaal dat hij het daar zou verliezen, maar het gat was nog best groot. Iedereen weet dat hij een speciale is."

"Als je ziet hoe hij ook wegreed van toppers als Van Aert, Pogačar en Pedersen… Dat is gewoon ongelooflijk. Hij was zoveel beter dan die anderen. En ik weet hoe goed Mads is. Mads zegt altijd dat er een paar supersterren zijn in het peloton en hij net een niveautje onder hen zit. Hij vindt het ook bijzonder wat Mathieu doet."

"Of ik een dubbel gevoel had omdat Mads een teamgenoot is? Nou, ik had het Mads ook gegund, maar in de dagen voor de koers werd zo’n teamgevoel gecreëerd dat ik fanatiek Mathieu steunde."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023