Voedingsdeskundige tipt vijf supplementen waarvan je écht sneller gaat fietsen

Sneller fietsen zonder meer te trainen? Dan moet je deze vijf voedingssupplementen eens proberen!

Er bestaan heel wat drankjes, poeders, supplementen en dergelijke waarvan de producent belooft dat je er fysiek beter van gaat presteren. Dat is, hoe groot de marketingcampagne ook is, helaas niet altijd het geval. Voor consumenten die het bos door de bomen niet meer zien, heeft een voedingsdeskundige de vijf beste middeltjes getipt. En het gaat wel degelijk om legale producten en géén doping!

Cafeïne

Volgens Anita Bean, een gewaardeerd voedingsdeskundige, sportdiëtist en auteur van het boek The Complete Guide to Sports Nutrition, is cafeïne het allerbeste prestatiebevorderende middel. En iedereen heeft het wellicht in huis liggen, want het komt voor in onder meer koffie en frisdrank.

Cafeïne vermindert het gevoel van vermoeidheid en het gevoel dat je aan het afzien bent. Het verhoogt ook de alertheid en concentratie. Het uithoudingsvermogen stijgt met 2 - 4 %. Ook profrenners gebruiken cafeïne. Zo zou het flesje dat Davide Bramati uit de achterzak van Remco Evenepoel haalde, toen die in 2020 in een ravijn lag, een cafeïnedrankje geweest zijn.

Bramati neemt een flesje cafeïne uit de achterzak van Evenepoel

Rode bietensap

Een ander wondermiddeltje is rode bietensap en ook dat is erg populair bij profrenners. Rode biet bevat veel nitraat en verbetert volgens wetenschappelijk onderzoek het uithoudingsvermogen met 3% (iets minder dan cafeïne). Je drinkt rode bietensap het best twee à drie uur voor de inspanning.

Rode Bietensap is vooral interessant voor de iets kortere inspanningen (tijdrit en sprint). De positieve effecten van rode bietensap zijn groter bij amateurs dan bij topsporters.

Beta-alanine

Een minder natuurlijk middeltje is Beta-alanine. Het is bedoeld voor korte en explosieve inspanningen van 30 seconden tot 10 minuten. Het verhoogt de spierkracht en vermindert vermoeidheid in de spieren, waardoor de verzuring uitgesteld wordt. Ideaal dus als je moet sprinten of (kort) moet klimmen!

Wel opletten met veelvuldig gebruik hiervan, want beta-alanine heeft bijwerkingen. De voornaamste bijwerking is tintelingen in de armen, vingers en benen (maar het is niet schadelijk en het komt vooral voor bij hoge doseringen).

Creatine

Creatine is één van de meest onderzochte sportsupplementen. Studies hebben aangetoond dat het de spierkracht en -massa vergroot. Het is vooral populair in de gym en het favoriete supplement van baanrenners.

Enig nadeel: Creatine is een poeder dat gemengd moet worden met water en zorgt dus voor extra lichaamsgewicht. Op die manier kunnen de voordelen voor duursporters teniet gedaan worden. Gebruik er daarom niet te veel van of neem creatine enkel als je traint buiten het seizoen.

Bicarbonaat

Tot slot zou je volgens Anita Bean ook van bicarbonaat sneller fietsen. Studies wijzen uit dat je 2-3% beter presteert bij inspanningen tussen de 8 en 45 minuten. Door de hevige bijwerkingen (zoals een opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn en explosieve diarree) worden de voordelen echter teniet gedaan.

De Maurten energiegel biedt een oplossing: die gelletjes bevatten ook bicarbonaat en omdat het een gel is wordt de spijsvertering grotendeels omzeild. Op die manier worden maagproblemen vermeden. Visma - Lease a Bike en andere renners uit de WorldTour zouden het al met succes gebruikt hebben.

Zelf in het zadel
  • Photo: Unsplash/Viktor Bystrov